In functie de capacitatea motorului, de greutate si de utilizarea lor, autovehiculele sunt impartite pe mai multe categorii si tipuri, de la autoturisme, autoutilitare, la microbuze, autobuze, camioane. Totodata si inspectia tehnica periodica se realizeaza la perioade diferite, in functie de anumiti factori, in ceea ce priveste ITP-ul pentru autoutilitare, intervalul de timp dintre inspectiile tehnice periodice fiind de un an.
Care sunt factorii in functie de care se stabileste perioada de valabilitate a ITP-ului la autoutilitare?
Cand vine vorba despre efectuarea ITP-ului pentru autovehicule, frecventa cu care trebuie efectuat acesta este diferentiata in functie de tipul si rolul autovehiculului. Cum in ceea ce priveste autoutilitarele, acestea sunt autovehicule de transport marfa, cu masa maxima admisa care depaseste capacitatea de 3,5 tone.
ITP pentru autoutilitare | Statie ITP din soseaua Alexandriei | BetaITP.ro
In schimb, mai multe diferente exista atunci cand vine vorba despre autoturisme. De exemplu, un autoturism nou, va trebui sa fie supus unei prime inspectii tehnice periodice dupa 3 ani, iar ulterior, ITP-ul trebuie efectuat o data la doi ani. In schimb, odata ce au depasit 12 ani vechime, autoturismele trebuie sa fie verificate tehnic anual.
Pe de alta parte, daca autoturismele sunt destinate transportului de persoane, cum este in cazul masinilor de taxi si transport alternativ, ITP-ul va trebui efectuat la 6 luni, la fel ca in cazul microbuzelor si autobuzelor. Soferii din Bucuresti care au nevoie sa realizeze inspectia tehnica periodica la preturi avantajoase pot merge la BetaITP, o statie ITP din soseaua Alexandriei.
Cum se realizeaza ITP-ul la autoutilitare?
In ceea ce priveste modul de desfasurare al inspectiei tehnice periodice, acesta este similar pentru toate tipurile de autovehicule. In cadrul acestuia se verifica documentele vehiculului, starea tehnica, normele de poluare.
Cei care se prezinta cu masina la statia BetaITP.ro pentru efectuarea ITP-ului trebuie sa stie nu este obligatoriu ca proprietarul masinii sa fie prezent, ci soferul care a adus autovehiculul trebuie sa detina toate documentele acesteia, precum si documentele proprii de identificare.
Daca starea autovehiculului este una buna, in cel putin 20 de minute va fi finalizata inspectia tehnica periodica si soferul va fi liber sa circule pe drumurile publice.