Proteza dentara completa sau partiala este utila pentru persoanele care si-au pierdut toti sau majoritatea dintilor. Protezele totale sunt detasabile si sunt purtate de persoanele care nu au dinti. Protezele partiale sunt de asemenea detasabile si sunt purtate de persoane care nu au punti sau implanturi.
Stomatologii fac proteze dentare cu grija, astfel incat sa se potriveasca bine si sa arate natural. De obicei, realizarea protezelor dureaza cateva luni si implica o serie de pasi programati cu atentie. Dupa instalarea protezelor, oamenii vor trebui sa-si vada medicul cel putin o data pe an. Forma gurii si a maxilarelor se poate schimba in timp sau pe masura ce o persoana castiga sau pierde in greutate, caz in care este posibil ca proteza dentara sa fie ajustata sau inlocuita.
Protezele pot imbunatati aspectul si vorbirea unei persoane, dar sunt departe de o solutie perfecta. Nu inlocuiesc senzatia de dinti naturali si restabilesc mai putin de 20% din capacitatea de mestecare pe care o ofera dintii naturali. Proteza dentara poate provoca, de asemenea, disconfort si poate afecta gustul.
Trebuie pastrate intr-o stare buna de curatenie. Ele trebuie indepartate dupa fiecare masa si curatate cu pasta de dinti sau bicarbonat de sodiu, folosind o periuta de dinti moale. Gura trebuie periodic curatata pentru a indeparta reziduurile. Protezele trebuie indepartate peste noapte inainte de culcare, curatate complet si puse intr-un loc sigur. Proteza poate fi inmuiata peste noapte intr-o solutie de clatire, ceea ce nu este necesar daca a fost curatata bine cu o periuta de dinti.
Probleme cu proteza dentara
Uneori, gingiile sub proteze devin rosii si inflamate cu aspect pufos (ulcere sub proteze dentare). Persoanele cu infectii cauzate de ciuperca Candida pot avea proteze necorespunzatoare, igiena orala slaba, iar majoritatea persoanelor care poarta proteza 24 de ore prezinta un risc crescut de inflamatie. Daca inflamatia persista, stomatologul poate comanda o biopsie pentru a verifica daca este posibila aparitia cancerului oral si alte teste pentru a verifica afectiunile sistemice, cum ar fi diabetul.