Jocurile video au devenit hobby-ul preferat al multora, in special in randul copiilor si adolescentilor, iar datorita progreselor tehnologice, exista o mare varietate. In plus, calitatea grafica este din ce in ce mai atragatoare. Nu este de mirare ca numarul utilizatorilor a crescut exponential.
Cu toate acestea, este important de retinut ca acest tip de divertisment are avantajele si dezavantajele sale – astfel parintii trebuie sa fie constienti de orice situatie care ar putea pune in pericol sanatatea fizica si psihica a copiilor si adolescentilor lor.
Beneficiile jocurilor video
Jocurile video pot aduce multe beneficii copiilor si adolescentilor, intrucat le ofera o modalitate placuta si distractiva de a invata si de a dezvolta diverse abilitati. Printre aspectele pozitive ale jocurilor video se numara (desi nu in toate cazurile):
- pot ajuta la scaderea nivelului de anxietate;
- imbunatatesc capacitatea de raspuns;
- favorizeaza dezvoltarea gandirii critice;
- dezvolta si imbunatatesc atentia;
- stimuleaza creativitatea;
- incurajeaza dezvoltarea leadershipului;
- imbunatatesc abilitatile sociale.
Dezavantajele jocurilor video
In ciuda faptului ca jocurile video pot fi de mare ajutor pentru a dezvolta multe abilitati si chiar pot fi instrumente terapeutice excelente, exista cativa factori care nu sunt pozitivi, iar printre acestia se numara (nu in toate cazurile):
- Ele pot creste agresivitatea
Multe dintre jocurile disponibile astazi pe piata sunt de natura violenta si/sau sangeroasa, iar aceasta expunere la violenta poate incuraja comportamentul agresiv. Unele jocuri video folosesc un limbaj vulgar si prezinta imagini extrem de sexualizate. Acest lucru poate duce la o oarecare confuzie si imitare a acestui tip de limbaj la unii copii si adolescenti.
- Promoveaza izolarea
Daca copiii petrec mult timp jucand jocuri video, se pot opri din socializare si isi pierd abilitati interpersonale importante nestiind cum sa actioneze daca nu se afla in fata unui ecran.
- Pot provoca dependenta
Daca utilizarea lor nu este controlata, ele pot duce la dependenta. Pentru multi tineri, jocurile video devin atat de relevante in viata lor incat devin un fel de stimul necesar pentru a se simti bine.