Cat de importanta este zona de confort

By | septembrie 5, 2017

Fiecare dintre noi are propria „zona de confort” care, mai mult decat un loc real este un construct psihologic/ emotional/ comportamental care defineste rutina vietii noastre cotidiene. A fi in zona de confort implica familiaritate, siguranta si securitate. Aceasta descrie lumea modelata a existentei noastre, ne tine relativ confortabili si calmi si ne ajuta sa ramanem stabili emotional.

Crearea unei zone de confort este o adaptare sanatoasa pentru cea mai mare parte a vietii noastre.

Dar, iesim din zona noastra de confort atunci cand este timpul sa plecam dintr-un loc, sa crestem si sa ne transformam.

Experimentarea unui moment de stres si anxietate este un lucru bun. Daca tot ce ceea ce facem este sa ne straduim sa ramanem in micul nostru cocon, cald si confortabil, poate ca nu exista experiente noi, nici provocari si nici un risc. Iar daca va uitati la imaginea de ansamblu a vietii si nu puteti iesi din zona de confort, puteti intampina dificultati in a face schimbari sau tranzitii si, in cele din urma, de transformare. Cu alte cuvinte, toate acele lucruri definesc cine sunteti.

Lucrul de care ne temem cel mai mult este ca putem esua si/sau sa fim raniti in acest proces. Dar adevarul este ca majoritatea dintre noi au capacitatea de a se ridica la nevoie, de a depasi obstacolele si, de fapt, reusesc sa realizeze ceva nou si provocator. Viata voastra reala exista dincolo de bulele gandurilor, sentimentelor si credintelor voastre personale. Viata reala este suma totala a tuturor experientelor, nu doar cea cu care te simti confortabil.

Provocarile va pot impinge sa folositi cunostintele personale si resursele neexploatate. Nu aveti nicio idee despre ceea ce sunteti fara sa va aventurati in afara propriei lumi familiare.

Nu va multumiti cu o viata mediocra doar pentru a evita iesirea din zona de confort – este un pret prea mare de platit. Provocarile, experientele si riscurile sunt cumulative. De fiecare data cand incercati ceva nou, fiti deschisi oricaror experiente, invatati si sa va extindeti repertoriul abilitatilor din viata si de cunoastere de sine. Pe masura ce faceti acest lucru, veti extinde si dimensiunea zonei de confort.

Parasirea zonei de confort va ajuta in cele din urma sa faceti schimbari intr-un mod mult mai bun. Tranzitiile din viata se refera la schimbare. Inevitabil, aceste tranzitii de viata va vor transforma.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.