Ceara din ureche, pe cat de inestetica este, are un rol in apararea naturala a organismului de anumite bacterii ce se pot dezvolta in canalul auricular. Ceara ar trebui sa fie eliminata din organism in mod natural, prin scurgere iar oamenii sa o curete doar cu un prosop curat. De-a lungul timpului au fost dezvoltate tot felul de dispozitive, produse si metode alternative de curatare a urechilor, unele cu efecte pozitive, altele cu efecte negative asupra organismului.
Cum se curata corect urechea?
Multi oameni isi curata urechile folosind deja celebrele betisoare de urechi. Acestea insa nu elimina cerumenul si nici reziduurile ci le afunda mai mult in canalul auricular. Sunt chiar cazuri care s-au soldat cu spargerea timpanului din cauza folosirii acestor betisoare. Din pacate, din ce in ce mai multi parinti aleg sa curete urechile copiilor folosind aceeasi metoda. Obiectele straine introduse in ureche altereaza PH-ul urechii, indeparteaza ceara doar partial si impiedica urechea sa se apere impotriva microbilor.
Pentru a elimina ceara din urechi se recomanda folosirea unei solutii saline, a unui spray auricular pe baza de apa de mare sau de uleiuri naturale. Aceste solutii nu trebuie folosite zilnic si nici macar saptamanal ci periodic. In ureche nu trebuie introduse lichide straine (ulei cald, suc de usturoi sau de alte legume), apa oxigenata (decat la indicatia medicului ORL in cazul unei otite), otet, alcool sau orice mai considera oamenii ca ar fi de folos.
In caz de infectie, in cazul in care oamenii manifesta dureri de urechi, pierderea partiala a auzului, un consult la medicul specialist trebuie luat in calcul pentru stabilirea unui tratament adecvat.