De ce nu (mai) infloresc bujorii: cele mai frecvente motive

By | mai 31, 2022

Bujorul este una dintre cele mai atractive plante de gradina, datorita frumusetii si parfumului florilor. Uneori, insa, bujorii nu infloresc sau inflorirea este prea slaba.

Care sunt cele mai frecvente motive pentru lipsa infloririi?

  • Planta inradacinata este prea slaba

Daca rizomul este slab si sarac, bujorul va avea nevoie de aproximativ 3 ani pentru a se dezvolta suficient si a inflori.

  • Are nevoie de intinerire

Daca bujorii nu infloresc mai mult de un sezon, probabil ca au nevoie de intinerire. Acest lucru se poate intampla daca au petrecut mai mult de 4-5 ani intr-un singur loc fara transplant si sunt epuizati. Rizomul trebuie indepartat din sol, inspectat si toate partile putrezite, vechi si subtiri indepartate. Radacinile se vor diviza si se vor pastra doar cele puternice si sanatoase. In septembrie, se vor planta intr-un loc nou.

  • Plantare necorespunzatoare

Cel mai bun moment pentru a planta bujori este toamna. Daca sunt cumparati primavara, se vor planta in ghivece sau cutii mari intr-un substrat bogat in humus si se vor tine pe balcon sau terasa. La sfarsitul sezonului estival este timpul sa fie plantati intr-un loc permanent in gradina. Orificiul de plantare trebuie sa aiba dimensiunea de 60x60x60 cm. Se va pune gunoi de grajd sau compost in el si apoi bujorul se planteaza.

  • Amplasare necorespunzatoare in gradina

Daca bujorul este plantat intr-un loc cu umbra plina, atunci inflorirea sa va fi slaba. Nu trebuie plantat prea aproape de copaci, deoarece pe langa lipsa de lumina, va suferi si de sol sarac si umiditate insuficienta.

  • Erori de fertilizare

Atat lipsa ingrasamintelor, cat si utilizarea excesiva a acestora sunt daunatoare pentru bujori. Nutritia adecvata va asigura un aspect proaspat si o inflorire spectaculoasa. Prima hranire se face in martie, imediat dupa topirea zapezii. Se folosesc ingrasaminte cu azot-potasiu – 10-15 g azot si 10-20 g potasiu pe tufa.

A doua fertilizare se face in perioada de formare a mugurilor si ar trebui sa fie compusa din azot – 10-15 g pe tufa, fosfor – 15-20 g si potasiu – 10-15 g.

A treia hranire se face la 2 saptamani de la inflorire care va stimula mugurii pentru sezonul urmator. Se vor utiliza ingrasaminte care contin fosfor – 15-20 g si potasiu – 10-15 g. Nu se aplica ingrasaminte cu azot dupa inflorire.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.