Melissani – pestera nimfelor

By | ianuarie 31, 2022

Turistii care se afla in vacanta pe insula ionica Kefalonia, nu trebuie sa rateze vizitarea celui mai popular reper local – lacul subteran Melissani, cunoscut si sub numele de pestera nimfelor. O realitate mitologica ii asteapta!

Lacul subteran Melissani si pestera sa sunt unul dintre cele mai emblematice repere de pe insula greceasca Kefalonia. Sunt situate la 30 de metri deasupra nivelului marii, nu departe de capitala insulei Argostoli, la aproximativ 2 km nord-vest de orasul Sami si la aproximativ 5 km sud-est de satul traditional de pescari Agia Efimia.

Si desi indicatoarele spre Melissani nu sunt bine amplasate, zecile de autobuze si masini turistice care deviaza pe drumul dintre Sami si Agia Efimia ii vor ghida cu usurinta catre locatia acestei atractii fabuloase.

Pana in 1951, cand a fost descoperit accidental de speologul Janis Petrohilos, locul a fost ascuns adanc printre verdeata densa a insulei.

Cativa ani mai tarziu, un cutremur puternic a prabusit o parte din stanci si astfel lacul subteran si pestera adiacenta au fost descoperite lumii. Se spune ca pe alocuri apa (un amestec de mare si lac) atinge adancimea de 40 de metri, iar in jur sunt stalactite si stalagmite magnifice vechi de peste 20.000 de ani.

Potrivit uneia dintre legende ( poate cea mai populara ) aici a fost locul mortii nimfei Melissani ( de unde si numele pesterii ), care s-a inecat in lac dupa zeul Pan, care nu a raspuns iubirii acesteia.

In 1963, pestera si lacul au fost explorate oficial de scafandrii austrieci si au fost descoperite ca atractie turistica. De asemenea, a fost construit un mic tunel pentru ca vizitatorii sa ajunga la barci, care ii vor duce intr-un tur interesant al pesterii pentru a-i afla trecutul secret.

Pentru a vedea toata splendoarea Melissani, trebuie vizitata in prima jumatate a zilei ( intre orele 10:30 si 13:00 ), de preferinta in iulie sau august. In acest moment, razele soarelui trec vertical prin „fereastra” pesterii, reflectandu-se in apa, schimbandu-i acesteia culoarea in toate nuantele de albastru, dar si pe cea a peretilor de stanca.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.