Parodontita – Necrutatoarea boala parodontala

By | septembrie 13, 2018

Termenul ”parodontal” inseamna ”in jurul dintelui”. Boala parodontala, cunoscuta si sub numele de parodontita sau boala gingiilor, este o afectiune inflamatorie comuna care afecteaza tesuturile moi din jurul dintelui, dar si radacina acestuia, in stadii avansate.

Boala parodontala este cel mai adesea precedata de gingivita, care este o infectie bacteriana a tesutului gingival. O infectie bacteriana afecteaza gingiile atunci cand toxinele din placa bacteriana incep sa irite si sa inflameze tesuturile gingivale. Odata ce aceasta infectie bacteriana se colonizeaza in buzunarele formate de gingii la baza dintilor, devine mult mai dificil de tinut sub control sau de tratat. Boala parodontala este o afectiune progresiva care duce, in cele din urma la distrugerea tesutului conjunctiv si al osului maxilar. Daca este lasata netratata, aceasta poate duce la miscarea dintilor si pierderea lor. Cauza principala a pierderii dentare in randul adultilor este boala parodontala, tocmai de aceea trebuie tratata prompt!

Cand este lasata netratata, gingivita se poate raspandi sub linia gingiilor. Cand gingiile devin iritate de bacteriile placii dentare, un raspuns inflamator cronic determina corpul sa se descompuna si sa distruga propriul os si tesutul moale din jurul lui. Aparitia acestei boli poate fi simptomatica sau asimptomatica, deci trebuie o atentie sporita pentru a o putea detecta la timp. Primul pas al gingivitei este separarea dintilor de tesutul gingival, urmand apoi diverse complicatii in functie de stadiul bolii si de atentia acordata situatiei.

Uneori, boala avansa atat de mult incat se ajunge la parodontita cronica, adica inflamatia in gingie provoaca buzunare profunde, iar gingia nu mai poate fi restaurata. La o prima vedere, pare ca dintii se prelungesc, insa in realitate, gingiile se retrag. Aceasta este cea mai frecventa forma de boala parodontala, urmata de parodontita agresiva. Aceasta forma de boala a gingiilor se caracterizeaza prin pierderea rapida a dintilor cauzata de distrugerea osoasa severa. Mai exista si parodontita necrotizanta, insa aceasta forma a bolii este destul de rara, intalnita adesea la o categorie restransa de persoane.

Elveto Dent | Cabinet stomatologic in Colentina

Pentru oricine doreste sa previna aceasta necrutatoare boala a dintilor, poate apela la servicii de detartraj in sector 2, efectuate la Elveto Dent, cabinet stomatologic in Colentina. Pe site-ul elveto-dent.ro puteti afla mai multe detalii despre servicii si echipa medicala!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.