Petele dentare – de ce apar si cum pot fi evitate?

By | decembrie 3, 2020

In functie de factorii determinanti – petele dentare se impart in 2 categorii:

  • Pete interne

Acestea se formeaza sub smalt iar dintii capata o culoare galbena sau gri. Luarea anumitor medicamente si antibiotice, poate provoca petele interne. Dezvoltarea lor are loc treptat si se intensifica odata cu varsta.

  • Pete externe

Acestea sunt vizibile la suprafata. Provin de obicei din spalarea insuficienta a dintilor. Aceasta lipsa de igiena duce la formarea placii dentare care favorizeaza aparitia tartrului. De asemenea, fumatul, consumul de cafea, ceai sau anumite alimente precum fructele de padure contribuie, de asemenea, la patarea dintilor. Moleculele colorate ale acestor alimente se prind de smalt si sub straturile sale subiacente.

  • Cum se previne aparitia petelor dentare?

O buna igiena orala este esentiala pentru a avea dintii albi. Intr-adevar, petele se depun mai usor pe tartru decat pe smalt. Este important ca oamenii sa spele dintii dupa fiecare masa si sa foloseasca ata dentara.

Pentru a indeparta placa dentara si a preveni formarea tartrului si, prin urmare, a petelor, periuta electrica este mai eficienta decat o periuta manuala. Optimizeaza periajul dintilor, dar si al gingiilor, prin reproducerea miscarilor oscilatorii-rotative. Acest tip de periuta permite, de asemenea, accesul la toate zonele gurii. Ca urmare, indeparteaza de 2 ori mai multa placa dentara decat o periuta de dinti conventionala, ceea ce limiteaza aparitia petelor.

Pentru rezultate mai bune, se recomanda si utilizarea zilnica a unei paste de dinti pentru albire. Aceste paste de dinti contin agenti care vor lustrui usor smaltul dintilor. Utilizarea unei paste de dinti pentru albire este posibila de la varsta de 12 ani. Dintii albi sanatosi sunt un semn al unei bune igiene orale. Pentru a obtine un rezultat foarte rapid, se poate solicita, de asemenea, detartrajul profesional si albirea dentara.

  • Albirea dentara

Existenta unor pete pe dinti poate fi remediata si prin intermediul albirii dentare. Este bine de stiut faptul ca efectul albirii se aplica doar pentru dintii naturali. Plombele sau coroanele dentare nu se vor albi. Ele trebuie schimbate in functie de noua culoare a danturii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.