Principalele motive pentru a evita dieta bogata in proteine

By | ianuarie 31, 2020

Exista, printre recomandarile specialistilor in nutritie si o dieta bogata in proteine, cunoscuta de catre persoanele cu probleme de greutate din intrega lume ca si dieta Dukan. Mai sunt si alte variante de diete bogate in proteine, insa aceasta este cea mai cunoscuta, iar review-urile celor care au tinut-o sunt foarte pozitive, sustinand ca au slabit, mai ales in “perioada de atac” o greutate foarte mare. Adevarul din spatele acestei diete este ca poate dauna grav sanatatii rinichilor prin declansarea ratei de filtrare glomerulara.

Ce efecte are dieta bogata in proteine asupra rinichilor?

In ultimii ani, dieta bogata in proteine cunoscuta sub numele de dieta Dukan este din ce in ce mai cunoscuta si mai raspandita in randul persoanelor cu probleme de greutate. Aceasta, alaturi de dieta ketogenica si de dieta paleo, impreuna cu activitatea fizica intensa reprezinta principalele tactici pentru persoanele care vor sa scape de multe kilograme intr-un timp destul de scurt.

Dietele care presupune un consum foarte ridicat de proteine au efecte adverse asupra rinichilor si, tinute pe termen lung, pot determina aparitia insuficientei renale cronice. Rinichii au ca si principal rol acela de a realiza functiile de excretie si de eliminare a toxinelor din corp, dar si rolul de a produce hormoni esentiali pentru organism. Unul din acesti hormoni este responsabil pentru stimularea productiei de globule rosii, in timp ce celalalt este foarte important pentru reglarea tensiunii arteriale.

Dietele proteice afecteaza foarte tare rinichii deoarece depasesc cu mult doza zilnica recomandata de proteine, anule 55.5 de grame la barbati si 45 de grame la femei, ducand la cresterea ratei filtrarii glomerulare a rinichilor. Astfel poate sa apara insuficienta renala cronica. Boala de rinichi este responsabila si de aparitia diabetului zaharat.

Pentru a evita complicatiile la rinichi, dieta proteica nu trebuie eliminata complet, ci mai degraba adaptata. Lichidele reprezinta un ajutor important pentru buna functionare a rinichilor, iar consumul a minim 2 litri de apa pe zi reprezinta un mod de a contracara efectele nocive ale acestei diete asupra organismului uman.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.