Sfaturi esentiale pentru gradina

By | ianuarie 19, 2021

Oamenii care au acasa un spatiu dedicat exclusiv gradinii au norocul de a avea o bucata de natura dupa bunul plac. Insa o gradina are nevoie de putina ingrijire, cel putin de baza, astfel incat sa arate bine, sanatoasa si frumoasa.

Sunt reguli pe care toti iubitorii de gradina ar trebui sa le stie cum sa le aplice plantelor, copacilor, arbustilor sau oricarui alt tip de planta pe care o cresc in spatiul lor verde.

  • Ingrasamantul

Ingrasamintele sunt nutrienti esentiali pentru cultivarea si buna crestere a plantelor. Pentru ca plantele sa arate si sa creasca sanatoase, in fiecare an trebuie sa li se adauge un anumit tip de ingrasamant.

Exista o multime de ingrasaminte organice diferite, cum ar fi cenusa, care provine din padurile naturale fara lacuire sau vopsire; gunoi de grajd, care provine din fecale fermentate de animale; compost, rezultatul descompunerii materiei organice precum ramuri, plante si multe alte plante; humus de turba, considerat unul dintre cele mai bune ingrasaminte organice; sau guano, excremente de pasari marine si lilieci.

Compostul, impreuna cu apa adecvata pentru irigare, plus lumina soarelui, vor hrani in mod corespunzator plantele sau copacii din gradina, astfel incat sa creasca sanatoase si frumoase. Compostul se intinde toamna sau iarna, in strat de cel putin 2cm si se ingroapa usor cu sapa.

  • Gazonul

Peluza are nevoie de mai mult ingrasamant, asa ca trebuie fertilizata cel putin de 2 ori pe an.

  • Atentie la buruieni

Daca buruienile apar nu este suficient sa fie rupte, vor trebui smulse sau utilizat un erbicid.  Vara, gazonul se uda doar pentru a-l reimprospata, deoarece excesul de umiditate poate provoca aparitia ciupercilor. Daca acestea apar, trebuie utilizat un fungicid.

  • Tunderea

Desi anumite plante sau arbusti pot fi taiate usor daca se observa ceva bolnav, fiecare planta sau tip de planta are lunile corespunzatoare pentru taiere. Copacii, arbustii sau trandafirii, de exemplu, trebuie taiati iarna. Daca sunt arbori sau arbusti cu flori de primavara, trebuie sa se astepte ca arborele sa infloreasca, dupa iarna, deoarece florile ar putea fi grav deteriorate daca se taie mai inainte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.