Activitati pentru persoanele in varsta

By | aprilie 6, 2019

Exista numeroase activitati distractive pentru persoanele in varsta, menite sa le pastreze mintile clare, corpurile puternice si o stare generala de bine. Fie ca petrec timp in aer liber, ca joaca jocuri cu familia sau alti batrani, ca lucreaza la un proiect drag, activitatile distractive aduc multe beneficii persoanelor in varsta!

Studiile sugereaza ca relatiile cu ceilalti, conectare, continuarea invatarii si angajarea tuturor simturilor in activitate, poate ajuta la mentinerea functionala a creierului. Acest lucru poate imbunatati in mod semnificativ calitatea vietii pentru o persoana in varsta, in special daca mobilitatea incepe sa scada. Daca aveti in preajma un batran drag, incurajati-l sa exploreze ceea ce il pasioneaza si sa se dezvolte, sa incerce noi activitati si sa se simta bine in pielea lui.

Persoanele in varsta se bucure sa fie afara, insa multe dintre ele nu se pot misca prea mult. Dar si observarea este o activitate, asa ca pot sta pe o banca sa observe pasari, nepoti jucandu-se, pisici facand tumba, flori, pasari. Tot in natura pot auzi pasarile, latratul de caine, claxoane de masini, greieri. Dati ocazia persoanei varstnice sa identifice imaginile vizuale si auditive care ii aduc confort si relaxare.

Gradinaritul este o modalitate excelenta de a exersa dexteritatea si motricitatea fina. Mai mult decat atat, manipularea pamantului si a uneltelor de gradinarit ofera o excelenta experienta senzoriala.

Cand ne gandim la impletit sau crosetat, automat ne gandim la bunici si persoane in varsta. Timpul persoanelor in varsta poate fi valorificat, iar stima de sine poate creste daca acestea creaza lucruri utile celor din jurul lor. Provocati un batran sa impleteasca sosete groase, un fular sau o vesta pentru nepoti. Veti ramane uimit de incantarea sa si de faptul ca se simte util!

Foarte benefice sunt si intalnirile cu batrani de aceeasi varsta. Exista diverse cluburi pentru batrani, locatii in care pot lua parte la diverse activitati specifice varstei, pot socializa si pot petrece un timp de calitate cu persoane care impartasesc aceleasi experiente, dureri si fericiri.

Daca sunteti o persoana in varsta sau daca aveti in grija un varstnic, nu lasati ca povara anilor sa apese pe umeri, ci cautati activitati care sa va scoata din rutina, care sa inveseleasca, sa energizeze, sa binedispuna!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.