Adultii au nevoie de doze de rapel?

By | noiembrie 14, 2019

In termeni medicali, o doza de rapel este o administrare suplimentara a unui vaccin dupa o doza anterioara. Dupa imunizarea initiala, o injectie de rapel este o reexpunere la antigenul de imunizare.  Se intentioneaza sa creasca imunitatea impotriva respectivului antigen la niveluri de protectie, dupa ce memoria impotriva acestuia a scazut in timp. Necesitatea unei doze de rapel dupa o vaccinare primara este evaluata in mai multe moduri. O modalitate este de a masura nivelul de anticorpi specific impotriva unei boli, la cativa ani dupa administrarea dozei primare. Productia rapida de anticorpi dupa un stimul al unui antigen, este o modalitate tipica de a masura nevoia unei doze de rapel a unui anumit vaccin. Oamenii pot, de asemenea, masura activitatea celulelor B si T impotriva acelui antigen dupa o anumita perioada de timp in care a fost administrat vaccinul primar.

Imunizarile nu sunt doar pentru copii. Protectia impotriva anumitor vaccinuri din copilarie poate fi uzata in timp. De asemenea, este posibil ca anumite persoane sa aiba un risc pentru boala care poate fi prevenita prin vaccin, din cauza varstei, locului de munca, a stilului de viata, a calatoriilor sau a conditiilor de sanatate.

Nu toate vaccinurile care li se administreaza adultilor atunci cand sunt copii, ofera protectie pe tot parcursul vietii. Unele dintre vaccinuri au nevoie de doze de rapel la varsta adulta pentru a mentine protectia impotriva bolilor.

Toti adultii au nevoie de un vaccin antigripal in fiecare an. Acest tip de vaccin este extrem de important pentru persoanele cu afectiuni cronice de sanatate si de asemenea, pentru femeile insarcinate si pentru adultii in varsta. Specialistii recomanda adultilor vaccinarea impotriva difteriei, tetanosului, pertussitei si poliomielitei la fiecare zece ani. Aceste vaccinuri pot fi administrate impreuna intr-o singura injectie. Recomandarea se aplica tuturor adultilor, nu numai celor care intentioneaza sa calatoreasca. O doza de rapel aproximativ la fiecare zece ani, nu este o modalitate de a asigura protectia individuala, ci de a mentine o imunitate ridicata a populatiei.

Toti adultii au nevoie de imunizari pentru a-i ajuta sa previna aparitia si raspandirea unor boli grave, care ar putea duce la o sanatate precara.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.