Antioxidanti naturali – alimentele de privilegiat pentru cea mai buna stare de sanatate

By | martie 2, 2023

Antioxidantii sunt esentiali pentru buna functionare a organismului. Dar si pentru prevenirea unor maladii numeroase. Cum actioneaza acestia? Care sunt alimentele care sunt cele mai bogate in antioxidanti?

Chiar daca sunt produsi in mod natural de catre organism, se recomanda sa se consume alimente bogate in antioxidanti, mai ales fructe si legume, pentru a mentine organismul in cea mai buna stare de sanatate.

Antioxidantii sunt cei care lupta impotriva imbatranirii premature a celulelor si pot preveni astfel aparitia unor numeroase boli.

Ce este un antioxidant?

Antioxidantii sunt molecule care, asa cum le indica si numele, au rolul de a lupta impotriva oxidarii in organism. Ei neutralizeaza ceea ce se numeste radicalii liberi, formati in cantitati excesive atunci cand organismul este agresat (poluare, tutun, alcool, raze UV etc.). Acest exces duce la imbatranirea prematura a celulelor: este ceea ce se numeste stres oxidativ. Aceasta stare poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare si cerebrale sau a anumitor tipuri de cancer.

Care sunt alimentele de privilegiat pentru cea mai buna stare de sanatate?

Ardeiul rosu. Ardeiul rosu contine carotenoizi, care sunt puternici antioxidanti. Ardeiul rosu este cea mai bogata leguma in vitamina C, dar are si proprietati antioxidante. Are vitamina A antioxidanta, si provitaminele A, pe langa faptul ca este cea mai buna sursa de vitamine din grupa B.

Ceaiul verde. Gratie antioxidantilor sai, ceaiul este un campion al alimentelor atunci cand vine vorba despre protejarea organismului. Ceaiul verde si ceaiul negru sunt mai ales bogati in flavonoizi, cei mai remarcabili antioxidanti, de altfel.

Rodia. Rodia este un alt fruct extrem de bogat in antioxidanti. Puterea sa antioxidanta este de trei ori mai bogata fata de cea a ceaiului verde si este extrem de populara atunci cand vine vorba despre virtuti anti-imbatranire si anti-cancer.

Goji. Goji sunt mici fructe in nuante de rosu, vandute dezhidratate care contin extrem de multi antioxidanti. Se pot consuma natur ca niste fructe uscate sau se pot pune in iaurt, cereale, in salate sau branza.

Rosia. Licopenul care confera rosiei nuanta sa apartine familiei carotenoizilor. Are deci o puternica actiune antioxidanta. Rosia este de asemenea extrem de bogata in vitamina C si compusi fenolici, care contribuie la activitatea sa antioxidanta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.