Apa pentru elefanti – un roman premiat si apreciat

By | septembrie 14, 2022

Castigator al premiului BookBrowse 2007 pentru cea mai populara carte, Apa pentru elefanti este un roman atmosferic, serios si convingator, plasat in lumea circului, in jurul anului 1932. Succesul de care s-a bucurat in randul cititorilor a fost imens motiv pentru care cativa ani mai tarziu a aparut chiar si o ecranizare cu Robert Pattinson si Reese Witherspoon in rolurile principale.

Scurta prezentare

Scris intr-o maniera extrem de frumoasa si iluminat de un minunat simt al timpului si al locului, Apa pentru elefanti spune povestea de dragoste dintre doi oameni intr-o lume in care chiar si dragostea este un lux pe care putini si-l mai pot permite.

Cand Jacob Jankowski, recent ramas orfan si aflat in deriva, sare intr-un tren aflat in miscare, acesta intra intr-o lume nebuna, plina de neadaptati, un circ de mana a doua care se lupta sa supravietuiasca in timpul Marii Depresiuni, dand reprezentatii de o noapte in fiecare oras. Fiind student la medicina veterinara, Jacob este pus responsabil cu ingrijirea menajeriei circului unde o intalneste pe Marlena, tanara vedeta a actului ecvestru.

Aceasta este insa casatorita cu August, carismaticul, dar complicatul dresor de animale. Extrem de emotionanta este si intalnirea pe care o are cu Rosie, un elefant care are parte de un tratament greu de descris in cuvinte. Va reusi oare Jacob sa se adapteze acestei lumi? Cum i se va schimba destinul?

Sara Gruen, autoarea de origine canadiana a romanului este o sustinatoare a numeroaselor organizatii caritabile care sprijina animalele si fauna salbatica. Romanele anterioare exploreaza spatiile intime si adesea vindecatoare dintre oameni si animale, insa succesul fulminant l-a cunoscut odata cu Apa pentru elefanti, ce a fost tradus in peste 43 de limbi si vandut in milioane de exemplare in intreaga lume.

Ecranizarea cinematografica

Desi cartea este extrem de apreciata, filmul a fost primit foarte de critici, in principiu, din cauza lipsei de chimie dintre personajele principale. Filmul este un reminder trist ca unele povesti ar trebui sa ramana intre paginile unei carti. Singurele parti ale acestui film care par reale sunt scenele cu elefantul Tai, precum si frumoasele peisaje din Tennessee, Georgia si California.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.