Argintul coloidal : este benefic sau nu?

By | aprilie 6, 2021

Argintul coloidal este o solutie apoasa formata din ioni de argint si particule de argint coloidal. Se vinde atat in magazine ecologice, cat si pe internet, niciodata in farmacii. Cunoscut a fi un antiseptic puternic, este adesea considerat o alternativa naturala la antibiotice.

Beneficii si utilizari

Argintul coloidal lichid este adesea sustinut ca fiind un supliment alimentar natural si inofensiv. Este adesea considerat ca o „alternativa” la antibiotice din cauza unei presupuse actiuni antibacteriene, dar si ca un remediu miraculos in tot felul de indicatii precum psoriazis, malarie, tetanos, acnee, negi, unele tipuri de cancer, hiperplazie de prostata sau pentru eliminarea metalelor grele.

Insa, niciunul dintre beneficiile sale nu a fost inca dovedit. Studiile rare care arata un potential efect antibacterian al argintului coloidal au facut acest lucru in vitro si nu la subiecti umani.

In plus, argintul nu apare in lista mineralelor autorizate pentru fabricarea suplimentelor alimentare, indiferent daca este sub forma de nanoparticulate sau nu. In plus, produsele pe baza de argint coloidal nu sunt acceptate ca medicamente de uz intern, autoritatile sanitare nu le considera eficiente pentru indicatiile mentionate si nici inofensive.

Argint coloidal in apa de gura

Se crede ca argintul coloidal ajuta la combaterea placii dentare, la calmarea inflamatiei gingiilor si la curatarea cavitatii bucale. Din nou, nu exista dovezi ale eficientei.

Este sigur?

Utilizarea argintului coloidal prezinta un risc dovedit de argirism, mai ales atunci cand este consumat zilnic si in doze mari. Este o culoare albastra-cenusie a pielii si a mucoaselor, care este ireversibila. Aceasta colorare apare din cauza unei acumulari de derivati de argint insolubili la nivelul sistemului reticulo-endotelial, adica unui set de celule diseminate in organism (in special maduva osoasa, limfaticele si ficatul) care contribuie la imunitate.

Celalalt pericol este ca oamenii sa creada – in mod gresit – ca numai argintul coloidal va fi eficient pentru cei bolnavi si, in consecinta, sa intarzie consultatia la un medic. Aceasta intarziere a tratamentului poate duce la o intarziere in vindecare sau chiar complicatii: infectie, cresterea simptomelor etc.

Nimeni nu neaga ca acesta ar putea trata anumite afectiuni, insa avantajele sunt mult mai mici decat dezavantajele, iar pentru afectiunile tratate de argintul coloidal exista tratamente conventionale mult mai sigure.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.