Raceala comuna si gripa pot parea asemanatoare la inceput. Ambele sunt boli respiratorii si pot provoca simptome similare. Virusii diferiti provoaca aceste doua afectiuni. Simptomele ajuta o persoana sa isi dea seama de diferenta dintre ele.
Si raceala, si gripa au cateva simptome comune. Persoanele care sufera de raceala au adesea urmatoarea experienta: nasul infundat, stranut, dureri musculare, oboseala. De regula, simptomele gripei sunt mai severe decat cele ale racelii. O alta diferenta este durata fiecareia, gripa tinand mult mai mult. Racelile provoaca rareori alte afectiuni, in schimb, gripa poate duce la infectii ale sinusurilor si ale urechii si, in anumite cazuri, chiar si la pneumonie sau septicemie.
Pentru a stabili daca simptomele sunt cauzate de raceala sau de gripa, persoana bolnava trebuie sa se adreseze medicului.
Care sunt simptomele gripei?
-
Febra
Gripa provoaca aproape intotdeauna o crestere a temperaturii corpului. Aceasta este cunoscuta si sub numele de febra. Unele persoane se simt febrile atunci cand au o temperatura ridicata. Printre simptome, se numara frisoanele si transpiratiile.
-
Tuse
O tuse uscata si persistenta este comuna in cazul gripei. Tusea se poate agrava, devenind inconfortabila si dureroasa.
-
Dureri musculare
Durerile musculare sunt cele mai frecvente la nivelul gatului, al spatelui, al bratelor si picioarelor. Adesea pot fi severe, ceea ce face dificila miscarea.
-
Dureri de cap
Primul simptom al gripei poate fi o durere de cap severa. Uneori oboseala ochilor, dar si sensibilitatea la lumina, sunt la „pachet” cu durerile de cap.
Cat dureaza gripa?
Majoritatea persoanelor care au gripa se recupereaza in aproximativ o saptamana. Este important ca persoanele bolnave sa stea acasa pentru a se reface. In plus, avand gripa, sunt contagioase pentru cei din jurul lor.
Care este tratamentul pentru gripa?
Majoritatea cazurilor de gripa sunt destul de usoare, asa incat cei bolnavi se pot trata acasa, fara medicamente. Este recomandat consumul mare de lichide, cum ar fi apa, ceai sau supe, precum si spalarea mainilor pentru prevenirea raspandirii virusului pe alte suprafete sau catre alte persoane din casa.
Daca simptomele se agraveaza sau daca starea gripala dureaza mai mult de 7 zile, este recomandat sa se faca o vizita la medic. Acesta poate prescrie un medicament eficient. A fi bolnav de gripa nu este distractiv. De aceea, exista foarte multe remedii disponibile, multe dintre ele fiind si foarte „rapide”.