Colicii la bebelusi

By | august 31, 2020

Colicii bebelusului sunt adesea insotiti de plans. Bebelusii pot experimenta contractii si dureri abdominale in primele 12 saptamani. Este o provocare care testeaza luciditatea si rabdarea tinerilor parinti. Colicii raman un mister pentru medici. Inca nu se stie care este cauza exacta.

Potrivit expertilor, colicii afecteaza 15% dintre bebelusi in primele trei luni. De regula, acesti colici sunt mai frecventi seara.  Atacurile dureaza aproximativ 3 ore pe zi si se repeta de cel putin 3 ori pe saptamana. Apar din a 3 a saptamana de viata si dispar 3 luni mai tarziu.

Bebelusul sufera de spasme intestinale intense, rapide si foarte dureroase. In timpul acestor atacuri, parintii isi vor vedea bebelusii indoindu-si bratele, aducandu-si picioarele spre stomac, inclestandu-si pumnii si expulzand gazul prin rect.

Care sunt factorii care determina colicii?

Imaturitatea sistemului nervos central. In primele saptamani, copilul primeste stimulare excesiva. Prin urmare, este extrem de sensibil la lumea exterioara.

Imaturitatea sistemului digestiv

Copilul sufera de reflux gastric atunci cand ingereaza mancare. Acesta este motivul pentru care regurgiteaza ocazional. Aceasta poate provoca dureri ascutite.

Intoleranta la lactoza

De la nastere, copiii pot fi intoleranti la anumite proteine care se gasesc in laptele de vaca. Prin urmare, este recomandat parintilor sa le dea copiilor lapte de soia sau alte proteine pentru a preveni colicii.

Anxietatea parintilor

Parintii ai caror copii sufera de colici sunt adesea mai nervosi si anxiosi. Ei transmit in mod neintentionat stresul lor copilului. Este recomandat parintilor sa consulte parerea unui expert pediatru in legatura cu colicii pentru sugari.

De unde stiu daca bebelusul meu are colici?

  • copilul este mai iritabil si nelinistit;
  • copilul are probleme la trecerea scaunului si a gazelor;
  • plange mult;
  • nu prea doarme.

Cum pot sa-mi ajut copilul?

  • O sticla calda de apa sau o patura mica asezata pe stomac, ar trebui sa linisteasca bebelusul.
  • Cand copilul are o criza, parintii ar putea sa ii maseze burtica cu miscari circulare in sensul acelor de ceasornic.

Schimbarea pozitiei copilului.

Trebuie gasita pozitia care va facilita tranzitul intestinal. Ar trebui sa usureze durerea data de acidul stomacului si sa usureze eliminarea gazelor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.