Cum ajuti copilul sa isi imparta jucariile

By | aprilie 28, 2019

Primii ani de viata sunt si cei mai delicati pentru parintii care, de multe ori, se vad in situatia ingrata de a-si forta copiii sa isi imparta jucariile cu alti copii de la locul de joaca din parc, doar pentru a-i pregati pentru gradinita. Insa copiii se pot dovedi incapatanati, nu inteleg de ce trebuie sa isi imparta jucariile de acasa cu alti copii, nu stiu ca acestia nu au voie sa le ia cu ei acasa si refuza cu orice chip sa le ofere pentru cateva minute unor straini, chiar daca sunt de varsta lor.

Sfaturi pentru parintii care se confrunta cu incapatanarea copiilor de a-si imparti jucariile

Teoretic, niciun copil nu este obligat sa isi imparta jucariile cu alti copii. Nicio regula din lume nu prevede aceasta obligatie. Insa este bine pentru copil sa invete sa imparta, sa isi faca prieteni de joaca, sa fie generosi si sa atraga in jurul lor cat mai multi copii pentru a construi castele de nisip impreuna sau pentru a juca fotbal, spre exemplu.

Impartitul jucariilor trebuie sa fie distractiv, ca o joaca, nu sa fie o obligatie. Parintele trebuie sa ii arate copilului jocuri care implica cooperare si mai multi parteneri de joaca, sa il invete cum sa imparta, in primul rand in familie, apoi in colectivitate sau in parc.

Incapatanarea copilului de a imparti jucariile nu trebuie pedepsita. Copilul nu trebuie sa fie catalogat cu apelative precum „rau”, „egoist”, „incapatanat”, pentru ca astfel parintele ii va incuraja resentimentele, nu generozitatea. Pentru a-l ajuta in acest sens, parintele trebuie sa il incurajeze, nu sa il apostrofeze si, cel mai important, sa ii explice copilului ce se intampla.

Cand copiii se cearta din cauza jucariilor este bine sa intervina un adult si sa explice ca nimeni nu are voie sa ia jucariile celorlalti acasa, ca exista situatii in care este nevoie de imparta, iar la randul lor si ei vor putea folosi jucariile altor copii. Inainte de a primi musafiri in casa, parintele trebuie sa explice copilului ca va trebui sa imparta unele jucarii cu cei care vin in vizita, dar, din dorinta de a-i respecta preferintele prichindelului, parintele il poate intreba daca exista o jucarie preferata pe care nu doreste sa o imparta cu alti copii si o pot ascunde impreuna.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.