Cum functioneaza sistemul imunitar?

By | ianuarie 31, 2021

Sistemul imunitar este esential, fara el, organismul uman ar putea fi atacat de bacterii, virusi, paraziti si multe altele. Sistemul imunitar este cel care mentine corpul sanatos atunci cand trece printr-o mare de agenti patogeni.

Aceasta vasta retea de celule si tesuturi este mereu in cautarea invadatorilor si, odata ce un inamic este vazut, se lanseaza un atac complex. Sistemul imunitar este raspandit pe tot corpul si implica multe tipuri de celule, organe, proteine ​​si tesuturi.

In mod crucial, poate distinge tesutul de tesutul strain. Celulele moarte si defecte sunt, de asemenea, recunoscute si eliminate de catre sistemul imunitar. Daca sistemul imunitar intampina un agent patogen, de exemplu, o bacterie, un virus sau un parazit, acesta monteaza asa-numitul raspuns imun.

Cum functioneaza un raspuns imun?

Un antigen este orice substanta care poate declansa un raspuns imun.

In multe cazuri, un antigen este o bacterie, o ciuperca, un virus, o toxina sau un corp strain. Dar poate fi si una dintre celulele care este defecta sau moarta.  Initial, o serie de tipuri de celule functioneaza impreuna pentru a recunoaste antigenul ca invadator.

Rolul limfocitelor B

Odata ce limfocitele B observa antigenul, acestea incep sa secrete anticorpi. Anticorpii sunt proteine ​​speciale care se fixeaza pe antigenii specifici.

Fiecare celula B produce un anticorp specific. De exemplu, unul ar putea produce un anticorp impotriva bacteriilor care provoaca pneumonie, iar altul ar putea recunoaste virusul racelii obisnuite.

Anticorpii fac parte dintr-o familie numeroasa de substante chimice numite imunoglobuline, care joaca multe roluri in raspunsul imun:

  • Imunoglobulina G (IgG) – marcheaza microbii, astfel incat alte celule sa le recunoasca si sa le faca fata;
  • IgM – este expert in uciderea bacteriilor;
  • IgA – se aduna in fluide, cum ar fi lacrimile si saliva, unde protejeaza portile de acces in corp;
  • IgE – protejeaza impotriva parazitilor;
  • IgD – ramane legat de limfocitele B, ajutandu-le sa inceapa raspunsul imun;

Anticorpii se blocheaza pe antigen, dar nu il omoara, il marcheaza doar pentru moarte. Uciderea este sarcina altor celule, cum ar fi fagocitele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.