Sfaturi despre cum pot fi ajutati copiii sa nu se plictiseasca la scoala

By | februarie 3, 2021

Aproape fiecare copil se plange de plictiseala la scoala. Motivele pentru aceasta sunt diverse, dintre care unele conduc la stres si chiar la refuzul de a merge la scoala. Motive pentru care copiii se plictisesc in clasa:

  • Lipsa stimulentelor

Unul dintre motivele pentru care un elev isi pierde rapid interesul pentru lucrurile predate in scoala este ca nu vede niciun stimulent pentru a face acest lucru. „De ce trebuie sa invat asta?”, intreaba el. Este adevarat ca invatarea necesita efort, ale carui rezultate sunt vazute in timp. Elevii nu vad cat de util le va fi acest moment in viitor.

  • Lipsa provocarilor

Unii elevi sunt mai inteligenti decat altii si nu au nevoie de multe explicatii pentru a afla ce se preda. De multe ori se plang ca se plictisesc la scoala. Nu exista nici o provocare pentru ei. Acesti elevi nu petrec mult timp invatand si sunt chiar neglijenti cu sarcinile lor, desi primesc note bune.

  • Lipsa abilitatilor de conectare a colegilor sau a cadrelor didactice

Copiii care au dificultati in conectarea cu colegii sau cadrele didactice pot fi plictisiti la scoala, deoarece se simt izolati si neintelesi.

  • Lipsa abilitatilor de a intelege materialul de invatare

Se intampla ca un copil sa spuna ca este plictisit, dar, de fapt, nu intelege lectia si apoi nu stie sa faca ceea ce i se cere. In astfel de situatii, nici nu vrea sa incerce.

Cum poate ajuta parintele?

Acesta trebuie sa:

  • Puna intrebari adecvate pentru a determina cauza.
  • Explice valoarea scolii si cat de important este studiul.
  • Faca temele interesante si sa recompenseze pentru efort si timp.
  • Discute cu copilul despre diferitele relatii la scoala si sa incerce sa-i imbunatateasca abilitatile sociale.

De asemenea, odata aflata cauza plictiselii, parintii ii pot oferi copilului diferite optiuni pentru rezolvarea acestei stari dintre care sa aleaga, cum ar fi: jocuri educationale, puzzle-uri si jocuri de familie, kituri creative pentru desen etc.

Cu siguranta, participarea parintilor la jocuri este un factor important in reducerea plictiselii la copil. Uneori, cand acesta spune ca se plictiseste, inseamna ca vrea sa-si petreaca timpul cu parintii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.