Cum poate fi invatat copilul sa isi gestioneze emotiile?

By | mai 15, 2020

Emotiile sunt mesaje transmise de creier pentru a informa oamenii daca situatia in care ne afla este potrivita sau nu. Deci, daca oamenii se afla intr-o situatie neplacuta, vor adopta un nou comportament prin urmare, este important ca parintii sa nu il impiedice pe copil sa experimenteze emotii, ci sa il ajute sa isi gestioneze emotiile.

Cand un copil isi controleaza emotiile si reuseste sa gestioneze intensitatea lor, acest lucru ii va permite sa reactioneze mai bine la diferitele situatii din viata. Un bun management emotional este asociat cu mentinerea relatiilor bune cu ceilalți, cu o gestionare mai buna a conflictelor, dar si cu succesul academic.

Sfaturi practice pentru a invata un copil sa isi gestioneze emotiile

Exista o diferenta intre exprimarea unei emotii si acționarea asupra unei emotii. De exemplu, copilul isi exprima emotia daca spune ca este trist pentru ca nu primeste o jucarie noua. Pe de alta parte, copilul actioneaza la marginea emotiei daca sparge obiecte, daca raneste o alta persoana sau daca sare peste tot atunci cand este furios.

Desigur, este normal ca un copil sa se comporte astfel, deoarece este impulsiv si are dificulatati in a se controla la aceasta varsta. Acesta este motivul pentru care copilul are nevoie de sprijinul parintilor pentru a avea o exprimare sanatoasa a emotiilor sale.

Exista mai multe strategii pentru a exprima o emotie, iar copilul ar trebui sa incerce cat mai multe inainte de a le gasi pe cele care il ajuta cel mai bine:

  • Pentru a-si exprima tristetea, copilul ar putea sa stranga tare in brate jucaria preferata, sa se izoleze in camera lui sau sa planga (acesta fiind un mod normal de a-si exprima sentimentele).
  • Cand ii este frica, parintii ar trebui sa il ajute sa gaseasca modalitati de a-i opri frica, indiferent daca cauza este reala (de exemplu, un caine) sau imaginara (de exemplu, lupul cel mare rau din povesti).
  • Daca copilul este furios, poate fi invatat sa respire lent, adanc, sa loveasca intr-o perna sau sa arunce bile de hartie, activitati care il vor ajuta sa isi exteriorizeze canalizat emotia.
  • Pentru a-si exprima bucuria, copilul poate sa coloreze, sa alerge afara sau sa-si sune bunicii pentru a le spune totul.
  • Cartile sunt un alt instrument bun pentru a-i invata pe cei mici cum sa faca fata emotiilor. De exemplu, parintii ar trebui sa vorbeasca cu ei sau sa ii intrebe cum se simte un anumit personaj dintr-o poveste, iar apoi sa discute posibilele cauze ale emotiilor lor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.