Diversificarea alimentatiei bebelusilor

By | februarie 11, 2019

Cum stii ca bebelusul tau este pregatit sa primeasca si alte alimente in afara de lapte matern sau formula de lapte praf? Exista cateva semne pe care orice parinte trebuie sa le respecte pentru un start cat mai bun in viata al copilului si pentru un regim de viata cat mai sanatos.

Un bebelus este pregatit pentru diversificare, fie ea diversificare clasica sau autodiversificare, in jurul varstei de 6 ani, varsta la care acesta isi controleaza suficient de bine miscarile gurii si ale limbii si poate adopta pozitia de stat in sezut.

Pentru a fi capabil de a primi mancare, bebelusul trebuie sa isi poata misca capul in toate partile, sa stea in sezut fara ajutor, iar cei pentru care se doreste autodiversificarea sa duca singuri alimentele la gura.

In ceea ce priveste modalitatile de diversificare ale bebelusului, exista doua variante posibile: diversificarea clasica (un adult ii ofera bebelusului mancarea cu lingurita, de regula aceasta fiind pasata) si autodiversificarea (copilul mananca singur alimentele taiate in bucati adecvate pentru a putea fi manipulate de acesta).

Printre contraindicatiile diversificarii clasice, dar mai ales ale autodiversificarii se numara frenul lingual scurt, malformatii ale gurii, intarzieri sau probleme de dezvoltare, probleme ale coordonarii motrice, prematuritate. In orice caz, este recomandat ca bebelusul sa fie lasat sa exploreze singur alimentele pentru ca treptat acesta sa devina capabil de a se hrani singur.

Daca un copil este autodiversificat, acesta mananca destul? Primeste destula hrana?

La inceput, bebelusii mai degraba se joaca cu mancarea decat sa manance efectiv. Aceasta faza a explorarii este una normala. Copilul se familiarizeaza cu forma si textura alimentelor si isi exerseaza abilitatile motrice. Asadar, nu trebuie ca parintele sa isi faca griji daca bebelusul nu mananca destul la inceput. De fapt, laptele matern sau formula de lapte primita reprezinta baza alimentatiei copilului pana la varsta de un an. Alimentele solide sunt doar complementare laptelui pe care il primeste bebelusul. Asadar, mesele reprezinta intre 6 luni si 1 an perioada de descoperiri, de stimulare si de familiarizare cu mirosurile, cu texturile, cu formele si cu culorile pe care le au alimentele.

Bebelusul stie daca ii este sau nu foame, asa ca cel mai bun lucru pe care il poate face parintele pentru el este sa ii permita sa faca totul dupa voia sa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.