Igiena dentara a seniorilor este legata de sanatatea mintala?

By | aprilie 29, 2016

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca pare sa exista o legatura intre sanatatea orala deficitara si declinul mental. Cu toate acestea, cercetatorii au subliniat ca nu exista suficiente dovezi pentru a demonstra o legatura directa intre sanatate orala si abilitatile de gandire (“cognitiva”).

Preturi implanturi dentare

Intr-un nou raport, cercetatorii au revizuit studii privind sanatatea orala si cognitiva, publicate intre 1993 si 2013. In unele dintre aceste studii s-au constatat ca indicatorii de sanatate orala, precum numar de dinti, numarul de carii si prezenta unei boli gingivale, au fost asociati cu un risc mai mare de declin mental sau de dementa, in timp ce alte studii nu au gasit nicio asociere intre ele.

Autorii studiului, au remarcat, de asemenea, faptul ca unele dintre constatarile pe baza numarului de dinti si carii sunt contradictorii. Noua opinie a fost publicata pe 1 aprilie in Jurnalul Societatii Americane de Geriartrie.

In general, “dovezi clinice sugereaza ca frecventa problemelor de sanatate orala creste in mod semnificativ la persoanele in varsta si cu deficiente la nivel cognitiv, in special la cei cu dementa”. Insa nu exista suficiente dovezi pana in prezent pentru a putea concluziona ca exista o asociere cauzala intre functia cognitiva si sanatatea orala, a declarat doctorul Wu, de la Universitatea Duke.

Deci care este legatura pana la urma? Expertii au spus ca pot fi mai multi factori in joc. De exemplu, au fost speculatii cum ca o cale catre deterioare si inflamatii este comuna in declinul cognitiv si bolile orale.

Dr. Gayatri Devi, un neurologist specializat in pierderi de memorie din New York a spus ca unii pacienti pot dezvolta un fel de apraxie – o conditie in care o persoana uita de o sarcina usoara invatata anterior, precum legarea sireturilor sau perierea dintilor. In unele cazuri, acest lucru poate afecta enorm sanatatea orala. Alti pacienti, chiar daca nu au apraxie, pot uita sa se spele pe dinti, iar altii, desi sufera de dementie, continua sa isi ingrijeasca dantura corespunzator.

Cu toate ca aceste studii nu au ajuns inca la o concluzie sigura, cel mai bine ar fi ca persoanele invarsta sau care deja prezinta semne de deteriorare dentara sa faca controale regulate la dentist. Va asteptam la www.dentalcrownhealth.ro, unde va putem ajuta chiar si in cele mai avansate probleme. Cabientul este specializat in implanturi dentare Bucuresti, iar pe site sunt disponibile preturi implanturi dentare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.