Importanta imaginarului

By | martie 11, 2016

Mos Craciun, Zana Maseluta, printesele si balaurii, tote aceste creaturi feerice si fantasmagorice ce intretin atentia si imaginatia copiilor, sunt elemente de constructie solida a personalitatii unui adult. De ce este atat de important sa ne lasam atrasi de aceste lumi plasmuite ?

Mos Craciun, Zana Maseluta, printesele si balaurii

Ca si adulti, suntem nostalgici de perioada in care credeam cu inocentz in existenta lui Mos Craciun, copilarie pe care adesea o invocam si regretam. 2 metri patrati de balcon de apartament se metamorfozau in spatiu vast de cucerire a binelui, un simplu bat de lemn devenea bagheta magica, iar norii adevarate mijloace de transport interstelar. Copiii sunt cu siguranta naivi si inventivi, dar in ciuda valorilor pozitive pe care le investim acestor lumi imaginare in care ne place sa ii lasam sa se construiasca la aceste varste fragede, este vorba de un veritabil drum initiatic ce detin un rol rpimordial in dezvoltarea copilului si capacitatea sa de a intelege realitatea . Este deci un pasaj ce poate relativiza conceptele abstracte ce se intetin prin adevarate subiecte de viata. Pe aprcursul acestui proces lung de maturizare, impregnat de credinte si mituri, copilul isi creeaza personalitatea. Povestile nemuritoare evoca prin simboluri profunde marile intrebari pe care ni le impune viata reala,incepand deja cu etapele cheie ale copilariei ( deceptiile narcisiste, dilemele oedipiene, rivalitatile fraternele, renuntarea dependentei afective, afirmarea propriei personalitate) Psihologul Brumo Bettelheim analizeaza povestile si basmele denuntand ca acestea confera imagini pe care copiii le pot incorpora in reveriile lor, ajutandu-i sa descifreze mai bine orientarile de viata. Copiii au nevoie de aceste ustensile pentru a aborda cat mai sanatos realitatea.

O divinitate fabricata

La fel ca si parintii, copiii creaza cu spontaneitate anumite coduri spirituale in care de exemplu exista un paradis pentru animalele lor decedate etc. Este nevoie deci de un exemplu de transcendenta, imaginea Paradisului, a ingerilor si a demonilor, simbolul cerului, a formulelor magice /rugaciuni. In imaginatia celor mici, ingerul protector este un super erou, un confident, o divinitate care ii ajuta sa abordeze subiectul disparitiei celor dragi,moartea , maladiile.

Un canal social propiu copiilor

Imaginariul prin joc este adesea o usa de intrare in colectivitate si o iesire din izolare. Lumea imaginara face parte din cultura comuna ,este un univers pe care il impart intre ei si fata de care adultul este complet ignorant. In afara de a desemna o pasarela catre viata reala, adulta, sfera ilaginarului este pentru antopologi, elementul central pe care il impart intre ei copiii. Jocurile sunt bazate de personaje , costume, inventii de aceea copiii reusesc sa se adapteze atat de bine unei noi colectivitati, plonjand cu acelasi set de valori si bagaj imaginativ.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.