Influenta dietei asupra aparitiei cancerului

By | iulie 7, 2021

Influenta dietei asupra aparitiei cancerului a fost subiectul multor cercetari. Astazi, cercetarile se concentreaza pe rolul protector pe care il au anumite alimente impotriva cancerului. Diferitele ipoteze cu privire la acest rol protector au fost uneori prezentate pentru a justifica administrarea suplimentelor alimentare pentru prevenirea cancerului. Din pacate, realitatea este mai nuantata.

Dieta si cancerul

Cancerul este o proliferare necontrolata de celule anormale. Aceste celule formeaza aglomerari, numite tumori, care invadeaza tesutul sanatos. Exista 2 tipuri de relatii intre dieta si cancer: posibila existenta a substantelor cancerigene in produsele alimentare si rolul dietei in prevenirea aparitiei cancerului.

In ceea ce priveste cancerele favorizate de un anumit tip de dieta, lucrurile s-au schimbat in ultimii ani. De exemplu, cancerele tractului digestiv, organul cel mai in contact cu alimentele, s-au schimbat: exista mai multe tipuri de cancer de colon (intestin gros) si mai putine tipuri de cancer de stomac decat in ​​trecut.

Aceasta dezvoltare se datoreaza probabil modificarilor obiceiurilor alimentare: de exemplu, scaderea cancerului de stomac pare sa fie legata de imbunatatirea tehnicilor de conservare a alimentelor si de scaderea consumului de alimente in saramura.

Exista alimente care protejeaza impotriva cancerului?

Cautarea alimentelor capabile sa protejeze impotriva cancerului dateaza de la sfarsitul anilor 1970. Din pacate, cautarea alimentelor minune a determinat mai multe intrebari decat raspunsuri, iar rolul dietei in prevenirea cancerului este inca oarecum neclar.

De exemplu, acum pare stabilit ca o dieta bogata in grasimi nu favorizeaza in mod direct aparitia cancerului de san. Pe de alta parte, excesul de greutate este un factor de risc pentru acest cancer dupa menopauza, iar o dieta bogata in grasimi contribuie la acest exces. Excesul de greutate este, de asemenea, identificat ca un factor care favorizeaza multe alte tipuri de cancer: esofag, pancreas, colon, uter, rinichi etc.

De asemenea, efectul fibrelor alimentare asupra aparitiei cancerului de colon ramane probabil, dar incert. In timp ce un amplu studiu european a aratat ca un aport zilnic de 35 g de fibre (echivalent cu 7 fructe sau legume sau 6 felii de paine integrala) a redus riscul de a dezvolta acest tip de cancer cu 40%, mai multe studii americane nu dezvaluie niciun efect major.

Cu toate acestea, raportul publicat de Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului considera probabil efectul protector al fructelor, legumelor si altor alimente bogate in fibre, fata de cancerele tractului digestiv. La fel, se pare ca produsele lactate si calciu au un efect similar asupra cancerului de colon si rectal (dar cresc riscul de cancer de prostata).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.