Israel: cele mai frumoase idei de drumetii pentru a explora tara pe jos

By | aprilie 21, 2023

Traversarea Israelului pe jos, inseamna descoperirea celor mai frumoase peisaje pe jos, peisaje cu adevarat fantastice, care stau drept marturie pentru o istorie milenara.

Care sunt cele mai frumoase idei de drumetii intre canioane, padure si mare?

Masada Snake Path, asaltul unei fortarete legendare

Aceasta este una dintre cele mai emblematice drumetii din Israel. Calea Sarpelui incepe de la cel mai jos punct de pe pamant (Marea Moarta) si urca pana la vechea fortareata Masada, aflata in patrimoniul mondial UNESCO, sub un soare arzator. Este o urcare memorabila de 700 de trepte (6,1 km) pe un versant de munte, cu o crestere de aproape 350 de metri in inaltime si cu privelisti incredibile asupra marii si a Muntilor Moab din Iordania. Accesibila pe tot parcursul anului, drumetia este deosebit de frumoasa la rasaritul soarelui. Un adevarat ritual de trecere in Israel.

Wadi Arugot, imersiune in rezervatia Ein Gedi

Mai putin frecventat, dar nu mai putin somptuos, decat colegul sau Wadi David, Wadi Arugot ofera drumetilor o excelenta introducere in bogatele ecosisteme ale oazele de la Marea Moarta. In inima rezervatiei naturale Ein Gedi, aceasta drumetie de 6,5 km serpuieste prin canioanele de gresie de-a lungul unui rau cristalin. In caldura desertului israelian, se poate merge cu picioarele in apa o buna parte din drumetie, inainte de a se racori intr-un bazin magnific in care cade o cascada de aproape 10 m! O adevarata placere dupa cateva ore de mers pe jos in mijlocul acestui uimitor rodeo de stanci.

Yam le Yam, drumetia “de la mare la mare”

Acesta este un traseu neoficial care leaga Marea Mediterana de Marea Galileii pe o distanta de 70 km. Popular printre drumetii experimentati, acesta este cu siguranta cel mai verde traseu din Israel. De aceea, cel mai bine se parcurga in perioada martie-aprilie (sau octombrie-mai), cand peisajul este plin de flori salbatice colorate. Drumetia duce in nordul indepartat al tarii, prin munti sacri, vai ondulate, rauri cu copaci si orase istorice. Nahal Kziv, Muntele Meron, Nahal Amud, Ginosar… Peisajele sunt nesfarsite, dar niciodata la fel. Daca aceasta drumetie ofera o experienta frumoasa a Galileii Superioare, ea este, de asemenea, o minunata calatorie prin veacuri si elemente vechi.

Canionul Rosu, un peisaj demn de Marte

Putin cunoscut in Occident, Canionul Rosu, modelat de secole de vant si ploi, este unul dintre cele mai populare locuri din Israel. La mica distanta de Eilat, aceasta bucla de 2-5 km ii poarta pe drumeti in desertul Negev, la granita cu Egiptul. In jur se afla frumusetea bruta a rocilor de gresie rosie care formeaza acest canion ingust si frumos. Peisajul desertic, culoarea ocru inchis, care uneori devine maro inchis, peretii inalti si impresionanti… Totul este o senzatie vizuala. Traseul poate fi parcurs in varianta scurta sau lunga, dar este accesibil tuturor si include cateva sectiuni mai indraznete, cu rampe si scari. Recomandat din noiembrie pana in aprilie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.