Periajul cainelui: avantaje

By | mai 28, 2020

Periajul cainelui are multe alte avantaje, nu doar eliminarea parului mort.

Pielea este unul dintre cele mai extinse organe ale corpului. Una dintre structurile pielii este parul, care are o functie de protectie si termoreglare. Acesta este motivul pentru care este foarte important ca stapanii sa perie blana cainelui in mod regulat. Pielea este impartita in trei straturi si anume: epiderma, dermul si hipodermul. Aceste trei straturi impreuna au mai multe functii:

  • ii protejeaza de soare – ca razele ultraviolete – de daune mecanice, chimice, microbiologice si termice;
  • au rol de termoreglare – in acest fel, mentin o temperatura interna constanta;
  • au functii metabolice, cum ar fi sinteza de vitamina D sau rezerva de grasimi sub forma de trigliceride.

Pentru a mentine pielea catelului sanatoasa, este esential asadar, sa se acorde o mare importanta si blanii acestuia. Fara ea, pielea ar fi excesiv de expusa si acest lucru ar putea duce la aparitia unor boli.

Specialistii recomanda un periaj regulat al cainelui – astfel se indeparteaza cea mai mare parte a murdariei pe care acesta o primeste zilnic. Praful, acarienii sau alte particule sunt indepartate cu usurinta printr-un periaj simplu.

  • Periajul regulat al cainelui reduce riscul de dermatita

Pentru orice caine, indiferent daca are parul lung sau scurt, periajul este necesar. Daca se perie cainele frecvent, se va reduce cantitatea de par mort pe care acesta o poate acumula. In plus, ajuta la o buna ventilare a pielii. Acest lucru previne proliferarea bacteriilor anaerobe, care au nevoie de un mediu slab oxigenat pentru a trai.

Daca insa, apare cea mai mica suspiciune de dermatita, trebuie sa se mearga la medicul veterinar inainte ca situatia sa se inrautateasca.

De asemenea, daca se expune cainele la dusuri repetate, se elimina protectia naturala pe care pielea o are. Acest lucru ar creste probabilitatea de a dezvolta patologii, cum ar fi infectii sau dermatite.

Periajul regulat al cainelui va permite stapanului sa-i verifice pielea si blana cu atentie si sa observe daca acesta are paraziti externi. Protejarea patrupedului de paraziti externi si interni este secretul unei vieti sanatoase si lipsite de griji.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.