Principiile amenajarii unei gradini Feng-Shui

By | octombrie 15, 2015

Feng-Shui este un mod de gandire si un mod de viata. Filosofia extrem orientala a patruns treptat si in civilizatia occidentala, care a preluat o serie de principii in arta si arhitectura. Minimalismul, puritatea formelor si armonia compozitiei sunt doar cateva dintre principiile care i-au atras pe europeni si i-au facut sa abordeze acest stil, care s-a extins si in ceea ce priveste amenajarea gradinii. Aceasta are in vedere cateva componente principale, si anume: prezenta obligatorie a unei ape curgatoare, ce va strabate gradina si va conferi calmul si miscarea in acelasi timp; echilibrul care se stabileste intre yin si yang, precum si prezenta celor 5 elemente specifice filosofiei Feng-Shui: apa, lemn, pamant, foc, metal.
Feng-Shui
Odata ce cunoastem aceste principii, putem incepe sa conformam gradina. Acest lucru se realizeaza in prima faza stabilind cele 4 puncte cardinale, fiecare dintre aceste zone urmand a fi tratat in mod distinctiv, dupa cum urmeaza:

Importanta punctelor cardinale in Feng-Shui

Nordul

Zona de nord a gradinii este asociata de apa, ca element natural. Aici este recomandabil sa amplasam orice element functional sau decorativ ce are legatura cu apa. Putem alege de la mici fantani, la o piscina sau un iaz. Paleta cromatica trebuie si ea adaptata, fiind recomandabil albastrul si negrul in principal pentru aceasta zona, care are o influenta asupra carierei si a vietii familiei. Aici este bine sa amplasam un mobilier metalic.

Nord-vestul are drept corespondent pamantul, iar aici este recomandat sa utilizam tonuri naturale, din paleta calda, precum maro, bej, galben, pentru crearea unei atmosfere de calm si armonie

Sudul

Partea sudica a gradinii se afla in legatura cu elementul foc si de aceea aici putem introduce accente cromatice puternice de rosu, oranj sau galben viu.

Vestul

Aceasta zona este marcata de metal si influenteaza activitatile legate de copii si de creativitate. Putem introduce aici diferite tipuri de elemente metalice sau care sa aminteasca de textura fierului si de paleta cromatica bazata pe tonuri de gri si cenusiu sau alb.

Estul

Zona de Est este in legatura cu elementul lemn si face referire la familie si sanatate. Pentru acest spatiu este recomandabil sa folosim texturi vegetale naturale si culori asociate acestora, de la diferite nuante de verde, pana la maro si galben.

Apa nu trebuie sa lipseasca din acest tip de gradina. Susurul linistitor al unui fir de apa curgatoare este suficient pentru a imprima o senzatie de calm si de a regasi echilibrul spiritual. Pentru ca minimalismul este trasatura dominanta a acestei estetici, nu este nevoie de gesturi mari pentru a crea o gradina Feng-Shui. De aceea, trebuie sa stii ca aici este important doar sa respecti regulile referitoare la elementele naturale ce trebuie introduse in fiecare punct al gradinii, fara a apela la proiecte complexe si interventii costisitoare. Calmul si echilibrul vor veni din capacitatea ta de a gestiona cateva elemente simple si de a sti cum sa pastrezi simplitatea si acuratetea gradinii. Cu cat vei reusi sa elimini elementele care nu sunt necesare si sa reduci totul la esenta, cu atat te vei apropia mai mult de filosofia orientala si iti vei da seama in acest mod ca totusi simplificarea este un proces mai dificil de realizat decat ti-ai imaginat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.