Problemele dentare si sanatatea organismului

By | septembrie 30, 2020

Problemele dentare pot afecta sanatatea intregului organism. Asadar, este fundamental ca oamenii sa acorde o deosebita atentie sanatatii orale.  In ultimii ani, diverse studii au aratat legaturi neasteptate intre sanatatea orala si sanatatea generala a organismului.

Multe ipoteze raman confirmate, dar miza este suficient de serioasa pentru a-i convinge pe oameni sa adopte o igiena orala riguroasa si sa consulte medicul stomatolog cel putin o data pe an. Chiar daca totul este bine, acest consult este necesar, deoarece majoritatea afectiunilor orale se instaleaza fara semne dureroase.

  • Sinuzita poate aparea din cauza unei carii

La unii oameni, radacinile dentare ale maxilarului superior sunt foarte aproape de sinusuri. De aici si posibilitatea ca o infectie, cum ar fi o carie, sa se raspandeasca la sinusuri si sa le inflameze.

De asemenea, bacteriile patogene din gura pot coloniza plamanii. Acesta este motivul pentru care se recomanda, in caz de infectie pulmonara, efectuarea unei examinari a cavitatii bucale.

  • Dintii si durerile de spate, o posibila legatura

La originea anumitor dureri de spate sau de gat, se intalneste uneori o malocluzie dentara: o pozitionare slaba intre dintii superiori si inferiori. Acest dezechilibru poate genera tensiune pe intregul lant muscular din spate.

  • Parodontita si diabetul, o conexiune periculoasa

Relatia dintre diabet si boala parodontala este stabilita: hiperglicemia favorizeaza inmultirea bacteriilor orale si a moleculelor care modifica raspunsul inflamator si slabeste celulele de aparare ale organismului.

Prin urmare, diabetul netinut sub control poate slabi tesuturile de sustinere ale dintilor si le poate expune unui risc mai mare de parodontita.

In schimb, boala parodontala netratata poate, prin generarea de molecule inflamatorii, sa creasca rezistenta la insulina: glicemia este apoi mai greu de controlat si riscul de complicatii vasculare creste.

Ingrijirea dintilor protejeaza inima

Cateva studii sugereaza o relatie intre hipertensiunea arteriala, factorul de risc cardiovascular si parodontita: se agraveaza unul pe celalalt. In plus, agresiunea bacteriana ar putea fi implicata, alaturi de alti factori de risc, in mecanismele aterosclerozei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.