Anemia – tot ce trebuie sa stii

By | octombrie 5, 2020

Anemia este o scadere a capacitatii sangelui de a transporta oxigenul catre celule. Se caracterizeaza printr-un set de simptome neplacute, cum ar fi oboseala severa, dificultati de respiratie si lipsa de energie. Din fericire, prin dieta este posibil sa se limiteze riscul de anemie si sa se imbunatateasca disponibilitatea depozitelor de fier.

Alimentele bogate in fier, vitamina B9 si vitamina B12 sunt alimentele anti-anemie prin excelenta. Cele 5 puncte esentiale ale dietei anti-anemie:

  • Consumul suficient de produse de origine animala;
  • aport bun de vitamina C;
  • Cresterea consumului de fructe si legume;
  • Limitarea consumului de ceai si cafea;
  • Atentie sporita la dietele vegane stricte.

Unele persoane prezinta un risc deosebit de anemie. Acesta este cazul, de exemplu, al femeilor care au perioade grele, femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele predispuse genetic la anemie sau chiar persoanele in varsta. Anumite patologii pot favoriza anemia: tulburari gastrointestinale, cancere, hepatita, HIV, boli autoimune etc.

Principalele simptome ale anemiei sunt oboseala, pielea palida, dificultati de respiratie si lipsa constanta de energie. In plus, pot fi adaugate ameteli, batai neregulate ale inimii, frisoane, dureri de cap, lipsa poftei de mancare sau dificultati de concentrare. Exista trei tipuri diferite de anemie:

  • Anemia cu deficit de fier;
  • Anemie cu deficit de vitamina B12, cunoscuta sub numele de anemie pernicioasa;
  • Anemie cu deficit de vitamina B9.

Prin promovarea alimentelor anti-anemice, aceasta dieta reduce riscul de anemie, amelioreaza simptomele si imbunatateste rezervele de fier, vitamina B9 si vitamina B12 ale organismului.

La nivel nutritional, unele recomandari simple pot limita riscul de anemie si pot creste rezervele de fier ale organismului. Dieta anti-anemie se refera in primul rand la obtinerea suficienta de fier, vitamina B9 si vitamina B12 printr-o dieta sanatoasa si echilibrata.

Pentru a-si creste aporturile de fier, vitamina B9, vitamina B12, oamenii trebuie sa faca alegeri corecte, concentrandu-se asupra alimentelor bogate in ele. Spre exemplu, ficatul de porc este cel mai bogat aliment in fier, de fapt contine 18 mg de fier la 100 g de ficat. Fibrele alimentare sunt foarte interesante in lupta impotriva anemiei. Ar trebui subliniata bogatia lor in fier (pana la 10 mg la 100 g de tarate) si in vitaminele B9.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.