Rolul bunicilor in cresterea si educarea copiilor

By | iunie 21, 2018

Bunicii sunt acele fiinte blajine care isi iubesc nepotii neconditionat, ii sustin si ii ingrijesc, ii vad ca pe niste copii ai lor si au un rol foarte important pentru dezvoltarea armonioasa a celor mici. Desi gurile rele spun ca bunicii intotdeauna isi rasfata nepotii si ca acest lucru este posibil sa ii afecteze intr-un fel sau altul, rasfatul este modul bunicilor de a-si arata iubirea. Copiii in general sunt foarte apropiati atat de bunicii pe linie materna cat si paterna iar dragostea pe care o gasesc la ei ii ajuta sa se simta in siguranta si sa se apropie si de persoanele mai in varsta.

Majoritatea bunicilor deja au iesit la pensie, asa ca au suficient timp pentru a sta cu nepotii. In timp ce unii sunt `bunici cu norma intreaga`, altii sunt chemati numai cand este nevoie de o `bona` pentru cateva ore. Sunt si bunici care muncesc inca dar au timp macar in week-end sa petreaca ore in parc cu nepotii. Sunt bunici aflati la distanta dar care vin periodic sa isi imbratiseze nepotii. Beneficiile prezentei bunicilor in viata nepotilor sunt foarte multe.

Si, pentru ca bunelul si bunica fac parte din familie, trebuie inclusi in viata prichindeilor, chiar daca unele opinii par `invechite` sau demodate si nu mai corespund parerilor parintilor.

Bunicii sustin continuitatea spirituala a familiei, transmit valorile acesteia si ii conserva specificul, in ciuda schimbarilor ce apar de la o generatie la alta. In vreme ce unii bunici iau locul parintilor plecati in strainatate in societatea moderna actuala, altii pur si simplu isi indeplinesc rolul de povestitor, povatuitor si bun ingrijitor al celor mici.

Pentru copiii care au marea sansa de a avea bunicii la tara, lucrurile sunt complet diferite. Acestia vor petrece vacante de neuitat si se vor dezvolta armonios, vor veni cu cateva kilograme in plus si rumeni in obraji, cu pofta de viata si uitand de tableta si telefon. Asadar, figura bunicilor in viata copiilor ocupa un loc aparte. Bunicii intineresc langa nepoti iar nepotii au ce invata cu siguranta de la bunici! Cert este ca permisiunea parintilor este necesara in orice situatie, pentru a evita conflictele si nemultumirile si de o parte si de alta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.