Sarcina si efectele medicamentelor, drogurilor si substantelor cu potential periculos

By | martie 3, 2021

Efectele medicamentelor asupra sarcinii depind de intensitatea, timpul de utilizare si de relatia lor cu sarcina. Exista anumite categorii de medicamente pe care gravida le poate lua in sarcina si unele care sunt total interzise.

Asadar, este foarte important sa se cunoasca care sunt acele categorii de medicamente permise, pentru a nu declansa complicatii in sarcina. De preferat ar fi ca absolut toate medicamentele sa fie evitate pe tot parcursul sarcinii sau folosite cu foarte multa precautie deoarece pot avea efecte nefericite in dezvoltarea sarcinii. In ceea ce priveste medicamentele nepermise, utilizarea acestora trebuie oprita daca este posibil inainte de sarcina.

De asemenea, xantinele din ceaiul verde, cafeaua, cola etc., consumate in cantitati moderate pana la mari, pot produce o greutate redusa la nastere a copilului si riscuri mai mari de nastere prematura. Consumul mare de cofeina poate duce la eliminarea calciului prin urina, ceea ce inseamna o cantitate mai mica pentru mama si bebe.

Tutunul provoaca modificari in timpul sarcinii, in special greutatea redusa la nastere a copilului, nasterea prematura si complicatiile nasterii. Fumul de tigara contine multe substante nocive atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Motive pentru evitarea drogurilor in timpul sarcinii

Alcoolul trebuie intrerupt din cauza riscurilor de malformatii, avort, complicatii in timpul sarcinii si al nasterii. Alcoolul este principalul teratogen cunoscut (generator de malformatii).

Marijuana traverseaza bariera placentara si, prin urmare, ajunge la fat. S-a dovedit ca provoca modificari in dezvoltarea psiho-afectiva, precum si alte efecte posibile.

Cocaina produce retard mintal, diferite tipuri de malformatii si sindrom de sevraj de cocaina la nou-nascut. In plus, fatul este expus substantelor prin vasodilatatie, adica prin largirea vaselor de sange si, prin urmare, crestere presiunea intravasculara.

Pe scurt, utilizarea drogurilor ilegale pe langa faptul ca afecteaza mama poate afecta si sarcina in toate etapele. De asemenea, acestea expun gravida la comportamente riscante in care poate contracta boli infectioase grave, cum ar fi HIV si hepatita B sau C.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.