Anorexia nervoasa

By | aprilie 16, 2021

Anorexia nervoasa este un tip de tulburare alimentara. Persoanele cu anorexie mananca atat de putin incat au o slabire nesanatoasa si devin periculos de slabe.  Tulburarile de alimentatie sunt probleme de sanatate mintala care provoaca comportamente alimentare extreme si periculoase. Aceste comportamente alimentare extreme provoaca alte probleme grave de sanatate.

Femeile cu anorexie limiteaza sever cantitatea de alimente pe care o consuma pentru a preveni cresterea in greutate. Persoanele cu anorexie au, de obicei, o teama intensa de a se ingrasa si pot crede ca sunt grase chiar si atunci cand sunt subtiri. Anorexia afecteaza mai multe fete si femei decat baieti si barbati.

Care este diferenta dintre anorexie si alte tulburari alimentare?

Femeile cu tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia, bulimia si tulburarea alimentara excesiva, au o afectiune de sanatate mintala care afecteaza modul in care mananca si, uneori, modul in care exercita. Aceste tulburari de alimentatie le ameninta sanatatea.

Spre deosebire de femeile cu bulimie si tulburari alimentare, fetele si femeile cu anorexie nu mananca suficient pentru a sustine functiile corporale de baza.

Femeile cu bulimie si tulburari de alimentatie excesiva, de obicei, consuma excesiv sau mananca prea mult in timp ce se simt scapate de sub control.

Cum se trateaza anorexia?

  • Terapia nutritionala

Medicii, asistentele si consilierii ii vor ajuta pe cei cu aceasta afectiune sa manance sanatos pentru a avea si a mentine o greutate sanatoasa. Atingerea unei greutati sanatoase este o parte esentiala a procesului de recuperare, astfel incat intreg organismul, inclusiv gandurile, sa functioneze corect.

  • Psihoterapie

Uneori numita „terapie prin vorbire”, psihoterapia este o consiliere care ajuta la schimbarea gandurilor sau a comportamentelor daunatoare. Se poate lucra individual cu un terapeut sau intr-un grup cu alte persoane care au anorexie.

  • Grupurile de sprijin

Acestea pot fi utile pentru unele persoane cu anorexie atunci cand sunt adaugate la alt tratament. In grupurile de sprijin, persoanele si uneori familiile lor se intalnesc si isi impartasesc povestile.

  • Medicamente

Studiile sugereaza ca medicamentele precum antidepresivele pot ajuta unele fete si femei cu anorexie, imbunatatind simptomele depresiei si anxietatii care se asociaza adesea cu anorexia.

La majoritatea persoanelor tratamentul le imbunatateste calitatea vietii, acestea fiind capabile sa manance si sa faca miscare sanatoasa din nou. Asadar, starea lor se poate ameliora dupa primul tratament. Insa, alte persoane pot recidiva si au nevoie din nou de tratament.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.