Din pacate, si dintii copiilor mici se pot caria si acest lucru este total inestetic si dureros pentru un prichindel care nu este familiarizat cu durerea. Despre caria de biberon medicii pediatri si stomatologi (pedodontii) ar trebui sa le vorbeasca parintilor pentru a afla care sunt cauzele aparitiei, care sunt metodele de prevenire si de tratament. Caria de biberon poate afecta atat dintii de lapte cat si dintii definitivi si apare si la copiii alaptati.
Cauzele si tratamentul cariei de biberon
Caria de biberon afecteaza de cele mai multe ori incisivii superiori, lucru complet vizibil, insa si restul danturii. Factorii declansatori ai cariei de biberon reprezinta expunerea dintilor la contactul cu bauturi ce contin zahar. Daca seara cel mic adoarme numai cu biberonul in gura sau cu sanul in gura, daca biberonul plin ii este lasat in patut in loc de suzeta, atunci se produce caria de biberon. Productia de saliva scade, dantura ramane in contact cu lactoza din lapte, iar punctele negre la baza dintilor sau pe dinti nu intarzie sa apara.
Caria de biberon are ca si principale simptome coloratii alb-galbui, chiar negre ale smaltului in apropierea gingiei urmand sa se extinda pe toata suprafata dintelui. Dintele este dureros la contactul cu alimente fierbinti, reci sau dulciuri. Drept urmare, copilul nu va mai putea sa manance fara dureri dulciuri, inghetata sau supa calda.
Tratamentul cariei de biberon este stabilit de medicul pedodont. Acesta va opta fie pentru remineralizarea smaltului, pentru obturatia fizionomica sau pentru tratamentul de canal. In ultima instanta, cand dintele de lapte nu mai poate fi salvat, trebuie extras. Din pacate, caderea prematura a dintilor si maselelor poate avea consecite destul de neplacute asupra dezvoltarii arcadelor si chiar in structura dintilor permanenti. Pentru a preveni caria de biberon parintii trebuie sa ii invete pe cei mici sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi, sa nu le lase biberonul plin cu lapte in pat, sa reduca alimentele dulci si timpul de folosire a biberonului, sa dezinfecteze suzeta si tetina inainte de a le introduce in gura si sa se prezinte la stomatolog inca din primul an de viata al copilului.