Ce este stresul oxidativ si de ce suntem cu totii afectati?

By | octombrie 31, 2022

Termenul „stres oxidativ” este folosit pe scara larga de marci si oameni de stiinta. Ce inseamna exact acest termen si de ce sunt toti oamenii afectati, in diferite grade si moduri, de aceasta problema este o intrebare care se afla pe buzele multor oameni.

Stresul oxidativ reprezinta o adevarata agresiune, nu psihologica sau fizica, ci care are loc la nivel celular. Celulele sunt atacate si deteriorate de radicalii liberi care sunt produsi in mod constant de organism din aerul respirat.

De ce se produc radicalii liberi?

Corpul uman produce in mod natural radicali liberi. Desi acest fenomen este complet normal, acesta devine daunator atunci cand aceste molecule sunt produse uneori in exces si cand, dimpotriva, antioxidantii nu mai sunt la fel de eficienti.

Specialistii sustin ca un organism sanatos permite combaterea eficienta a radicalilor liberi, cu ajutorul antioxidantilor, iar structurile biologice deteriorate sunt inlocuite. De unde vine acest dezechilibru? In general, din cauze externe precum fumatul, consumul de alcool, medicamentele, expunerea prelungita la soare, poluarea, inflamatia cronica, deshidratarea pielii si chiar un stil de viata sedentar.

Totusi, principalul factor care este considerat cel mai mare vinovat al stresului oxidativ este stresul, care nu este intotdeauna usor de controlat.

Stresul oxidativ: ce face mai exact?

Se considera ca stresul oxidativ modifica multe elemente ale corpului, cum ar fi proteine, lipide, zaharuri, care duc la o deteriorare a tesuturilor, muschilor, arterelor si chiar celulele nervoase ale creierului. Pielea este insa prima afectata, acest factor provocand imbatranirea prematura a tesutului pielii (riduri, pierderea fermitatii), aparitia petelor intunecate sau a cearcanelor.

Cum se poate lupta impotriva stresului oxidativ?

Pentru a combate stresul oxidativ este necesara reechilibrarea aportului de antioxidanti, incepand de la alimentatie, prin adugarea in meniu de alimente care au un nivel ridicat de antioxidanti precum citrice, spanac si ceai verde.

De asemenea, se poate apela si la suplimente alimentare pentru ajutor, atunci cand dieta nu este suficienta. Totodata, unele produse cosmetice pot ajuta la combaterea semnelor imbatranirii premature a pielii, actionand ca o completare a ingrijirii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.