Coacazele rosii, un fruct plin de vitamine

By | martie 30, 2020

Coacazele rosii sunt niste boabe rotunde, albe sau rosii, cu diametrul de aproximativ 5 mm. Carnea lor este umpluta cu seminte comestibile mici si are un gust acid. Acestea sunt unele dintre cele mai recomandate fructe pentru consum avand in vedere faptul ca au o multime de proprietati.

Care sunt beneficiile oferite de coacazele rosii?

  • Coacazele sunt o sursa bună de vitamina C. Pe langa rolul sau antioxidant, vitamina C contribuie la mentinerea elasticitatii pielii, ajuta la vindecarea ranilor, protejeaza celulele de imbatranirea prematura cauzata de radicali liberi si faciliteaza functiile imune. In plus, faciliteaza absorbtia fierului non-heme de origine vegetala.

  • Coacazele sunt bogate si în compusi fenolici si flavonoide, substante cu un puternic potential antioxidant, care va ajuta la lupta impotriva efectelor imbatranirii si aparitiei anumitor patologii.

  • Coacazele sunt o sursa buna de potasiu. La fel ca sodiul, potasiul este un mineral esential care indeplineste mai multe functii necesare in corpul uman. Cu ajutorul sodiului, se mentine echilibrului acido-bazic al corpului si se controleaza pH-ul din interiorul celulelor. De asemenea, este esential pentru transmiterea impulsurilor nervoase, pentru contractia musculara, participa la buna functionare a rinichilor si a glandelor suprarenale si, de asemenea, la sinteza proteinelor si la metabolismul carbohidratilor.

  • Coacazele sunt fructe bogate in pectina, un tip de fibre care are proprietatea de a forma un gel prin captarea apei. Pectina ar avea multe beneficii pentru sanatate, inclusiv scaderea nivelului colesterolui din sange, precum si zaharul din sange. Pectina are de asemenea capacitatea de a intarzia golirea gastrica si de a promova astfel satietatea. In sfarsit, acesta ar avea capacitatea de a forma o bariera fizica care protejeaza celulele intestinale impotriva unei infectii microbiene.

Datorita bogatiei lor in pectina, coacazele pot fi folosite pentru compoturi, jeleuri si gemuri. Cu toate acestea, sunt utilizate si la prepararea siropului si a vinului. De obicei, sunt consumate crude, dar pot fi si incorporate in budinca, prajituri si placinte. Sucul de coacaze poate inlocui si otetul in prepararea unui sos pentru salata. Suna de-a dreptul delicios!

Cei care vor sa gateasca coacazele, trebuie sa stie ca aceasta operatiune se va face incet intr-o cantitate mica de apa sau suc. Este indicat sa se adauge zahar pentru a se reduce gustul acru al acestor fructe de padure. Cand sunt proaspete, se pot pastra 2 – 3 zile la frigider. De asemenea, este posibil sa se congeleze intregi cu sau fara zahăr, indicat fiind sa se spele inainte de a fi consumate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.