De ce apare blue screen?

By | septembrie 30, 2021

Problema ecranului albastru sau blue screen asa cum este denumita apare destul de frecvent la computere si la laptopuri. Pe cat de frecventa este aceasta problema, pe atat de grava este si cauzele sunt variate. Este usor de recunoscut un ecran albastru chiar si de catre incepatori, dar greu de reparat.

Ce este ecranul albastru?

Ecranul albastru sau blue screen este o problema cu care se confrunta foarte multi utilizatori de laptopuri sau de computere. Dincolo de evidente, ecranul monitorului devine albastru si brusc se umple de scris alb, semnaland o problema grava in functionarea PC-ului, cunoscuta sub numele de Blue Screen of Death. Mesajul apare numai la intalnirea unei erori de sistem, care poata sa fie cauzata de motive software sau hardware.

Mesajul este generat de sistemul de operare Windows ca si ultima masura de protectie a sistemuui de operare in sine si a componentelor. Sistemul nu se distruge asadar, ci este chiar protejat de acest ecran albastru, iar scrisul ce apare suprapus afiseaza si da detalii despre eroarea de sistem ce a generat ecranul albastru. Cauzele pentru care apare Blue Screen of Death, pot include:

  • defectarea unor componente hard precum memorie RAM sau hard disk;
  • supraincalzirea unitatii sau a unei componente anume precum procesor, memorie sau chipset;
  • lipsa spatiului pe partitia cu sistemul unde este necesar ca cel putin 5% sa fie liber;
  • softurile sunt instalate in mod incorect sau isi instaleaza la randul lor drivere ce intra in concurenta sau in contradictie cu cele ale sistemului de operare;
  • jocurile piratate sau programe descarcate de pe internet si instalate fara a citi tot ceea ce se bifeaza si fara a verifica compatibilitatea cu programele sau cu sistemul de operare;
  • virusi, troieni, spyware.

Pentru ca Blue Screen of Death nu este o eroare capitala, adica nu defecteaza grav laptopul sau computerul ci este doar o masura de protectie, sistemul de operare ste setat sa se restarteze inainte ca utilizatorii sa vada ce anume a generat acest ecran albastru.

In cazul in care utilizatorii intampina o asemenea eroare, este necesar sa opreasca computerul si sa se adreseze unui service specializat care va face o verificare a intregului echipament pentru a identifica rapid si corect ce este defect si pentru a preintampina aparitia defectiunilor mai grave.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.