Despre diaspora romaneasca

By | iunie 2, 2016

Adevaratul pelerinaj al romanilor care au plecat in afara tarii a inceput mai de cu seama in anul 1989, cand, odata cu eliminarea regimului comunist de la noi din tara, s-au ridicat si restrictiile in acest sens. Astfel, daca pana in 1989, romanii nu aveau voie sa iasa din tara, cei care incercau asa ceva fiind aspru pedepsiti, iata ca dupa aceasta data, satui parca de constrangerile vechiului regim, romanii au luat calea strainatatii in numar extrem de mare, atrasi de locuri de munca mult mai bine platite decat la noi insa si de mirajul unor tari ce pretindeau si pareau a fi libere si lipsite de constrangerile de care erau atat de satui.

Diaspora

Astfel, in timp, romanii din afara tarii si-au creat adevarate comunitati in orasele tarilor in care s-au stabilit, devenind parca din ce in ce mai uniti. Un aspect interesant al acestui lucru este faptul ca aceiasi oameni care in tara poate nu reuseau sa fie atat de prietenosi cu semenii lor romani, iata ca odata ajunsi in afara granitelor tind sa dezvolte adevarate trasaturi sociale pe care nici nu ai fi crezut ca le au. Atunci cand romanii se intalnesc in afara tarii, devin automat frati. Comunitatile romanesti din afara tarii sunt constiente de faptul ca numai ramanand impreuna pot sa reziste, avand in vedere represaliile la care sunt supusi romanii de pretutindeni in ultimii zeci de ani din cauza catorva indivizi ce au profitat de noua conditie de libertate, punand o pata pe intreaga Romanie.

In tot acest timp, in Romania exista sate intregi depopulate sau imbatranite, in timp ce tineretul munceste in strainatate. Un alt fenoment social datorat emigrarii bruste a romanilor este cel al copiilor crescuti de bunici, fenomen ce ia amploare in ultimii ani.

Din cauza parerilor preconcepute, romanii din afara tarii se pare ca au, in continuare mult de suportat, fapt aproape ironic daca este sa ne amintim de supliciile si restrictiile de dinainte de 1989 de care au fugit initial in strainatate.

Printre cele mai cunoscute comunitati de romani din afara tarii sunt cele din Italia, Anglia, Spania, Germania dar si cele din Irlanda. Ceea ce este cu adevarat interesant este ca in aceste comunitati, romanii si-au creat adevarate Romanii mai mici, cu tot cu obiceiurile bine-cunoscute aduse de acasa, bucurandu-se parca mai abitir de elementele ce le aduce aminte de acasa, printre aceste elemente numarandu-se biserici ortodoxe, restaurante cu specific romanesc, pub-uri ce amintesc de cele acasa si multe altele din aceasta categorie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.