Mijloacele de transport folosite de-a lungul istoriei

By | decembrie 15, 2015

Barci

Transport

Prima si prima forma de transport, a fost, bineinteles, piciorul omului. Cu toate acestea, oamenii au invatat eventual sa foloseasca animalele pentru transport. Caii si magarii au fost domesticiti undeva intre anii 4000 si 3000 inainte de era noastra (data exacta nu se cunoaste inca). Camilele au fost si ele domesticite putin mai tarziu, intre anii 3000 si 2000.

Intre timp, prin anii 3500 inainte de era noastra a fost inventata roata, in regiunea unde se afla acum Irakul. La inceput, rotile erau facute din bucati mari de lemn, prinse in asa fel incat sa formeze un cerc, insa dupa vreo 1000 de ani, au fost facute din spite.

Primele barci au fost canoele. Pentru a le construi, oamenii dadeau foc unui bustean, il lasau sa arda putin, iar apoi sapau lemnul ars.

Prin anul 3100 i.e.n., egiptenii au inventat vasele cu vele. Erau construite din gramezi de papirus, legate. Valele erau si ele facute tot din foi de papirus. Prin 2700 au inceput sa faca barci din lemn.

Romanii sunt faimosi pentru reteaua de drumuri pe care au construit-o de-al lungul imperiului. Le-au facut pentru ca armata romana sa ajunga mai repede dintr-o parte in alta. Oamenii bogati calatoreau calare pe cai sau in trasuri, atunci cand aveau o cursa mai lunga de facut. Si transportul pe apa a fost important pentru romani, acestia construind vase mari care putea cara pana la 1000 de tone de incarcatura.

Dupa caderea Imperiului Roman, transportul a devenit mai primitiv. Drumurile din Europa s-au transformat inapoi in drumuri de pamant, fiind foarte noroioase pe timp de iarna. Oamenii calatoreau in trasuri, care erau destul de dificil de manevrat in acele conditii. Din fericire, transportul pe apa a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult, mai ales odata cu inventarea compasului de catre chinezi.

De abia in secolul 17, transportul pe uscat a inceput sa se imbunatateasca. Au aparut diligentele, acele trasuri mai elegante si mai confortabile. Tot atunci au inceput sa apara si drumurile asfaltate. Din pacate, acestea puteau fi folosite doar de cei destul de bogati, deoarece se platea pentru a se circula pe ele.

In secolul 18 a continuat dezvoltarea si asfaltarea drumurilor. Guvernele au inceput sa investeasca in infrastructura mai mult. Transportarea bunurilor a inceput sa se faca prin canale sapate subteran. De asemenea, tot atunci au fost inventate in Franta si balonul cu aer cald si cel cu hidrogen, in 1783.

Secolul 19 a fost poate cel mai revolutionar, atunci aparand calea ferata. Pana la sfarsitul perioadei, mai toate orasele importante erau conectate, iar transportul era mult mai sigur. Prima cale ferata subterana a fost construita in Londra, in 1863, iar primul “metrou” electric a inceput sa circule in 1890, pana atunci fiind folosite locomotive cu aburi si sub pamant. Tot in Londra au aparut si primele autobuze si tramvaie trase de cai si tot aici a fost instalat primul semafor. Din pacate functionau pe gaz si au explodat foarte repede.

Primele masini au fost facute in 1885 si 1886 de Karl Benz si Gottlieb Daimler. Tot in anii 1880 a fost inventata prima bicicleta.

Secolul 20 a adus si el un nou mijloc de transport: avionul. Primul zbor inregistrat a avut loc in 1908, iar zece ani mai tarziu avioanele transportau deja pasageri intre Londra si Paris.

Urmatorul pas in evolutia mijloacelor de transport va fi probabil zborul comercial suborbital, pe care il asteptam cu totii nerabdatori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.