Obezitatea

By | iulie 2, 2020

Este foarte important ca cei afectati sa ia masuri rapide pentru a combate obezitatea, deoarece, pe langa faptul ca aceasta poate provoca schimbari fizice evidente, poate duce la o serie de afectiuni grave care pot pune viata in pericol. Ca cei interesati sa poata verifica daca au o greutate sanatoasa exista o metoda des utilizata si anume, indicele de masa corporala (IMC).

Pentru majoritatea adultilor, un IMC de:

– 18,5 pana la 24,9 inseamna ca au o greutate sanatoasa;

– 25 pana la 29,9 inseamna ca sunt supraponderali;

– 30 pana la 39,9 inseamna ca sunt obezi;

– 40 sau mai sus, inseamna ca sunt sever obezi.

IMC nu este folosit pentru a diagnostica obezitatea, deoarece persoanele care sunt foarte musculoase pot avea un IMC ridicat, fara prea multa grasime. Dar, pentru majoritatea oamenilor, IMC este un indiciu util privind o greutate sanatoasa.

O masura mai buna a excesului de grasime este dimensiunea taliei, care poate fi folosita ca masura suplimentara la persoanele care sunt supraponderale (cu un IMC de 25 pana la 29,9) sau moderat obezi (cu un IMC de 30 pana la 34,9). In general, barbatii cu talia de 94 cm sau mai mult si femeile cu talia de 80 cm sau mai mult au mai multe sanse sa dezvolte probleme de sanatate, legate de obezitate.

Cauzele obezitatii

Obezitatea este in general cauzata de consumul mai multor calorii, in special cele din alimentele grase si zaharoase. Obezitatea este o problema din ce in ce mai frecventa, deoarece, pentru multi oameni, traiul modern presupune consumul de cantitati excesive de alimente ieftine cu calorii mari.

Tratarea obezitatii

Cel mai bun mod de a trata obezitatea este sa se tina o dieta sanatoasa cu calorii reduse precum si efectuarea de exercitii fizice in mod regulat.

Pentru a face acest lucru, oamenii ar trebui sa:

  • tina o dieta echilibrata cu putine calorii, asa cum recomanda medicul;
  • sa efectueze activitati precum: mersul rapid ,joggingul, inotul sau tenisul, timp de 150 pana la 300 minute (2,5 – 5 ore), pe saptamana.
  • sa manance incet si sa evite situatiile in care pot fi tentati sa manance prea mult.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.