Războiul rece din fosta Germanie de Vest

By | martie 6, 2019

Berlinul si zidul sau sunt epicentrul turismului din Razboiul Rece, insa exista numeroase alte siteuri in jurul Germaniei care descriu tensiunea dintre est si vest dupa cel de-al doilea razboi mondial. Multe instalatii importante pot fi gasite in intregime in tara, relicve ale unei perioade in care Germania de Vest a fost un punct fierbinte de razboi rece. Exista buncare ascunse, foste silozuri de rachete transformate in galerii de arta si aeroporturi secrete langa autostrazi.

Bunker Marienthal

Bunkerul guvernamental este un complex subteran masiv, odata intentionat sa gazduiasca guvernul vestic german in caz de invazie sovietica sau chiar de razboi atomic.

Situat la aproximativ 16 mile sud de fosta capitala din Bonn, printre frumoasele podgorii ale Vaii Ahr, aceasta a fost construita intre 1960 si 1972 in doua tuneluri feroviare.

Ea a fost scoasa din functiune in 1997, dar a fost redeschisa din nou ca site de documentare guvern de buncare, unde vizitatorii pot viziona camera de control dezafectata, si chiar o replica a dormitorului cancelarului german.

Raketenstation Hombroich

Construita in 1967, ca parte a unui nou lant de aparare aeriana, baza a fost operata mai intai de catre fortele americane si apoi de fortele belgiene si, ulterior, cu unitatea antiterorism a Politiei Federale Germane, care a folosit pe scurt site-ul pentru instruire dupa 1990.

In 1994 Colectorul de arta si patronul Heinrich Müller a cumparat baza si a transformat-o dintr-un loc de rachete, intr-un loc de cultura. Salile, hangarele si chiar turnul de observare au fost renovate cu ajutorul artistilor si arhitectilor precum Erwin Heerich, Tadao Ando si Alvaro Siza.

Autostrada Autobahn 29

O alta zona interesanta este cea de pe Autobahn 29, la nord de Cloppenburg din Saxonia Inferioara. Aceasta banda de beton alaturi de traficul ravasitor a fost construita in cazul in care avioanele de transport masive C-130 Hercules si avioanele de lupta A-10 Thunderbolt vor aterizaa si vor decola in timpul exercitiului NATO “Autostrada 84” in 1984.

Initial o idee a nazistilor, astfel de aeroporturi improvizate au fost din ce in ce mai incorporate in autostrazile germane in timpul Razboiului Rece. (Chiar si Baza Aeriana Ramstein a Statelor Unite a evoluat de la un aeroport de pe autostrada Luftwaffe). Cele mai multe dintre acestea au fost acum reintegrate in zone de odihna.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.